Rekonštrukcia kaštieľa v Rusovciach je smutným príkladom toho, ako sa štát nevie postarať o svoj hodnotný majetok. Táto národná kultúrna pamiatka, o ktorú sa Slovensko roky súdilo, chátra už viac ako 20 rokov.


(Inzercia)

Čoskoro by sa konečne jeho oprava mohla rozbehnúť. Vláda, pod ktorú tento pekný neogotický kaštieľ aj s parkom patrí, nedávno schválila realizáciu jeho rekonštrukcie.

Nebude to rýchla cesta k jeho budúcej podobe. Podľa plánov vlády má byť revitalizácia kaštieľa hotová až o päť rokov, konkrétne na konci roka 2029. To v prípade, že všetko pôjde hladko, čo ani v tomto prípade nemusí byť isté. Podľa pôvodných plánov z roku 2019 mala byť obnova kaštieľa a areálu dokončená ku koncu roka 2024.

Stačí si spomenúť na predlžovanie opravy hradu Krásna Hôrka. Ten vyhorel v roku 2012 a dodnes nebol otvorený pre verejnosť, hoci plán bol sprístupniť ho na jar tohto roku. Vláda už posunula termín úplného dokončenia na rok 2026.

Či podobný osud čaká aj kaštieľ v Rusovciach, môžeme len odhadovať. Ale doterajšie skúsenosti s jeho opravou naznačujú, že to nebude ľahká cesta.

Náklady s odkladmi rastú

Medzitým náklady na jeho opravu rastú. Dnes sa odhadujú na takmer 110 miliónov eur. To je skoro o 14 miliónov eur viac oproti odhadom z roku 2019. Odvtedy išli hore ceny stavebných materiálov, energií aj práce. Či táto cena bude finálna, alebo sa bude navyšovať o infláciu, sme sa z Úradu vlády nedozvedeli.

Navyše, Úrad vlády ešte nevie, ako takto nákladnú rekonštrukcii zafinancuje. Spolieha sa okrem štátneho rozpočtu, ktorý je deficitný, aj na peniaze z Plánu obnovy a odolnosti či iných eurofondov.

Vláda už teraz varuje, že oprava rozsiahleho kaštieľa aj s okolitými budovami a parkom nebude ľahká, „vzhľadom na charakter stavby i množstvo pamiatkových výziev, ktoré s rekonštrukciou súvisia,“ vysvetlil vedúci Úradu vlády Juraj Gedra. Dodal, že od vypracovania projektu ubehlo šesť rokov a mnohé technologické postupy sa už zmenili.

S rekonštrukciou chce vláda začať už do niekoľkých týždňov, keď sa podpíše zmluva s víťazom tendra. Stavebné práce má vykonať združenie firiem Hochtief, Hornex a Adifex. To vyhralo súťaž ešte vlani v lete. Ani výber zhotoviteľa neprebehol bez komplikácii.

Námietky boli zmietnuté zo stola

Doteraz brzdili rekonštrukciu kaštieľa dlho trvajúce obstarávanie zhotoviteľa zo strany štátu. Tá sa ťahá už od roku 2019. Na začiatku júna tohto roka nadobudlo právoplatnosť rozhodnutie Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) o zamietnutí námietok voči vyhodnoteniu tendra na opravu kaštieľa.

ÚVO posudzoval námietky porazených firiem zo súťaže. Tie protestovali voči nízkej cene víťaznej ponuky. Združenie firiem Hochtief, Hornex a Adifex zvíťazili preto, lebo ponúkli najnižšiu cenu za rekonštrukciu vo výške 104 miliónov eur. Pritom pôvodná predpokladaná hodnota zákazky z decembra 2019 bola vo výške 76 miliónov eur.

Nekonečný príbeh opravy kaštieľa v Rusovciach pokračuje. Rekonštrukcia bude drahšia a pre verejnosť bude budova následne neprístupná
Kaštieľ Rusovce by sa mal po rokoch dočkať rekonštrukcie (Foto: BSK)

Nejasné využitie kaštieľa

Kaštieľ v Rusovciach mal byť pôvodne po rekonštrukcii čiastočne prístupný pre verejnosť a uzatvorený by mal byť len počas štátnických podujatí. To sa s nástupom štvrtej vlády Roberta Fica zmenilo.

„Samotný kaštieľ nebude otvorený pre verejnosť a bude slúžiť výhradne na štátne reprezentačné účely. Záhrada a objekt čeľadníka budú plne slúžiť potrebám verejnosti,“ uviedol Úrad vlády.

Verejnosť by mala využívať záhrady, park a objekt čeľadníka. V ňom na prízemí majú byť komunitné miestnosti, obradná sieň, múzeum a viacúčelové miestnosti pre spoločenské podujatia. Časť plochy prízemia bude tvoriť reštaurácia s kaviarňou.

Revitalizáciou prejde aj historický park v okolí kaštieľa. Podľa plánov tam vznikne oddychová zóna pre verejnosť vybavená prvkami drobnej architektúry.

Gýčový interiér nebude

Zatiaľ nie je jasné ani to, ako bude vyzerať finálny interiér kaštieľa. Z pôvodného vnútra sa totiž veľa nezachovalo, lebo kaštieľ bol po druhej svetovej vojne zničený a vyplienený.

Vizualizácie, ako by mohol vyzerať interiér kaštieľa. prezentoval v roku 2018 vtedajší predseda vlády a súčasný prezident Peter Pellegrini. Autorom vizualizácii bol architekt Jaroslav Meheš a sa stretli s pobúrením odbornej aj laickej verejnosti.

Experti upozorňovali, že podoba interiérov pôsobí ako z 90-tych rokov minulého storočia a tvrdili, že vláda vyberala podľa ceny, nie kvality. Kritizovali aj priame zadanie projekcie konkrétnemu architektovi. Žiadali preto vyhlásenie architektonickej súťaže, ktorú Peter Pellegrini prisľúbil.

„Chcem, aby Rusovce boli výkladnou skriňou reprezentatívnych priestorov vlády tak, ako máme hrad, a aby to nebolo predmetom posmeškov,” povedal vtedy P. Pellegrini. Súťaž napokon bola vyhlásená až na konci roka 2019, teda tesne predtým ako strana Smer prehrala voľby.

„Interiér podľa vizualizácie architekta Jaroslava Meheša nebol Krajským pamiatkovým úradom Bratislava schválený a nebude sa podľa nej ďalej postupovať,“ potvrdil pre FINSIDER Ján Mackovič, riaditeľ Krajského pamiatkového úradu v Bratislave.

Oprava Rusoveckého kaštieľa v čase

Do roku 1945 – Kaštieľ vlastnila šľachtická rodina Lónyaiovcov. Tí ho pred príchodom sovietskych vojsk odkázali rádu benediktínov z Pannonhalmy.
1945 – Po druhej svetovej vojne zostal objekt opustený a stal sa terčom rozkrádania a devastácie.
1950 – Majiteľom sa stal Slovenský ľudový umelecký kolektív (SĽUK), ktorý si tam zriadil svoje domovské sídlo.
1976 – Bola naplánovaná generálna rekonštrukcia kaštieľa a priľahlého parku.
1982 – Začala sa rekonštrukcia, ktorá sa neustále predlžovala.
1989 – Rekonštrukcia sa zastavila.
1991 – Kaštieľ prevzala Slovenská národná galéria, ktorá z neho chcela urobiť reprezentatívnu obrazáreň.
1995 – Objekt prevzal Úrad vlády SR, ktorý ho má v správe dodnes. Chcel z neho vybudovať reprezentatívne sídlo pre vítanie zahraničných návštev. Projekt rekonštrukcie vypracoval architekt Ján M. Bahna s kolektívom. V tomto roku začal aj súdny spor s rádom benediktínov, ktorým bývalí majitelia kaštieľa (rodina Lónyaiovci) odkázali.
1996 – Úrad vlády začal s rekonštrukciou kaštieľa.
2000 – Štát pre nedostatok peňazí zastavil rekonštrukciu kaštieľa. Ten odvtedy pustne.
2012 – Slovensko vyhralo spor o vlastníctvo kaštieľa s benediktínmi.
2013 – Vláda schválila zámer jeho opravy.
2014 – Architekt Bahna odstúpil z prípravy aktualizácie projektu.
2015 – Úrad vlády vyhlásil verejné obstarávanie na zhotoviteľa rekonštrukcie. Jediným kritériom výberu bola najnižšia cena. Uspeli firmy Dopravoprojekt a Metroprojekt, pod hlavičkou Združenie NKP Rusovce.
2018 – Vláda predstavili vizualizácie rekonštrukcie. Následne prišla kritika architektov, že na podobu rekonštrukcie nebola architektonická súťaž.
2019 – Začalo verejné obstarávanie na rekonštrukciu kaštieľa.
2020-23 – Proces výberu stavebníka brzdili námietky firiem, ktoré v súťaži neuspeli. Vláda pre pandémiu zastavila aj sanačné práce.
2024 – ÚVO zamietol všetky námietky a vláda schválila nový navýšený rozpočet rekonštrukcie kaštieľa.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: