Okolie bratislavského letiska čaká v blízkej budúcnosti dynamická výstavba. Okrem starších rezidenčných projektov, ako sú Moruše či Ovocné sady, tu vzniknú štyri osemposchodové bytovky, kde pribudne 244 bytov a viac ako 300 parkovacích miest. Zaujímavé na nich je, že to nebudú byty na predaj, ale budú slúžiť ako ubytovne.

„Užívateľmi budú návštevníci ubytovacieho zariadenia prevádzkovaného súkromnou spoločnosťou,“ píše sa zámere, ktorý začiatkom júla predložila povoľovacím úradom spoločnosť Greenlight Office Park.

Podľa obchodného registra jej spolumajiteľom je spoločnosť Sitno Holding Real Estate, za ktorou stojí bývalý minister hospodárstva za prvej Dzurindovej vlády Ľudovít Černák a jeho syn Ľudovít Černák mladší.

Zelené sady pri letisku

Nové ubytovacie zariadenie sa v zámere nazýva Zelené sady Trnávka. Súčasťou areálu budú aj sadové úpravy. Okrem toho, že ubytovne budú neďaleko letiska, nachádzajú sa aj blízko obchodného domu s nábytkom IKEA a nákupného centra Avion.

Každá ubytovacia bunka bude mať jeden, dva alebo tri byty. Priestory na bývanie na prvom podlaží budú mať aj predzáhradky. V jednej zo štyroch ubytovní bude občianska vybavenosť ako jedáleň, práčovňa, šatne či recepcia. Oficiálne však nepôjde o byty, ale o ubytovacie zariadenie, ktoré bude spĺňať funkciu občianskej vybavenosti.

Investor predpokladá, že s výstavbou začne už v 3. kvartáli roka 2025. Dokončená má byť v poslednom štvrťroku 2027. Predbežne odhadované náklady na realizáciu sú 30,3 milióna eur.

Sitno Holding Real Estate sa v poslednom roku finančne nedarilo. Podľa Finstatu sa firma prepadla do viac ako miliónovej straty pri klesajúcich tržbách.

Dominika Vajdová zo Sitno Holding odmietla vysvetliť detaily projektu s tým, že s médiami spoločnosť dlhodobo nekomunikuje. Nedozvedeli sme sa, či pôjde o nájomné byty alebo krátkodobé ubytovne pre robotníkov ani to, aký ročný výnos firma z ubytovní očakáva. V zámere sa počíta aj s detským ihriskom, takže je možné, že ubytovne budú slúžiť aj pre rodiny z deťmi.

Architektúra ubytovní bude podľa zámeru jednoduchá. Bytovky budú mať rovnaké dispozičné riešenie s drobnými úpravami. Farebné rozlíšenie má byť iba pri balkónoch.

Iné projekty

Sitno Holding Real Estate je developerská firma, ktorá má za sebou už niekoľko rezidenčných projektov. Napríklad Nobelova Residence v bratislavskom Novom meste s viac ak 350 bytmi či menší obytný dom Jantar Jarovce.

Spoločnosť pôsobí nielen na Slovensku a nezameriava sa len na výstavbu bytov, ale aj dovolenkových apartmánov a hotelov. Sídlo má v Luxembursku a developerské projekty má aj v Chorvátsku pri Jadrane, ako napríklad luxusný dovolenkový rezort na ostrove Ugljan či apartmánový dom v Zadare, ale aj v arabskom Dubaji.

Práve na výstavbu investičných apartmánov v Chorvátsku vsádza najmä Ľudovít Černák mladší. „Veríme rezidenčnému a dovolenkovému trhu v Chorvátsku. Ak sa nestane nič neočakávané, tak krajina má všetky predpoklady na to, aby sa stala európskym Karibikom do konca tejto dekády,“ povedal v roku 2021 pre týždenník Trend.

V minulosti sa černákovci angažovali aj vo futbalovom klube Slovan Bratislava, ktorý napokon predali Ivanovi Kmotríkovi. Podnikali aj v zbrojárstve a strojárstve.

Nešťastná prestavba Park Inn

Firma Sitno Holding Real Estate je známa aj vďaka kontroverznej prestavbe hotela Park Inn v Bratislave na dunajskom nábreží. S podobou jeho novej fasády nesúhlasili pamiatkari ani mestská časť Staré mesto a preto odmietli hotel v roku 2017 skolaudovať. Investor sľúbil fasádu upraviť, čo aj začal na konci roka 2018 robiť.

Stavebný úrad potom povolil predčasné užívanie budovy pod podmienkou, že majiteľ hotela zmení fasádu do októbra 2018, čo bolo neskôr predĺžené do februára 2019. Práce sa však reálne nikdy nezačali. Lešenie, ktoré bolo na fasáde hotela, po niekoľkých týždňoch zmizlo. Hotel je odvtedy v plnej prevádzke, hoci nemá skolaudovanú fasádu. Tá ostala v pôvodnom stave dodnes.

Majiteľom hotelu Park Inn by Danube je Ľudovít Černák ml., ktorý kritikov fasády budovy označil za ľudí s komplexmi a fasádu označil za trendovú.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: