Záujem Slovákov o investície do zahraničných nehnuteľností neustále rastie. Okrem iných lokalít si ľudia zo Slovenska stále viac všímajú Španielsko a najmä jeho slnečné pobrežie Costa del Sol. Dôvody sú rôznorodé – inflácia, nárast cien nehnuteľností na domácom trhu a túžba po vyššej kvalite života a príjemnom počasí.


„Slováci, podobne ako Česi, hľadajú možnosti, ako ochrániť svoje úspory pred infláciou a zároveň si dopriať vyššiu kvalitu života. Nákup nehnuteľnosti v zahraničí je jedným z riešení,,“ hovorí Lucie Krajná, majiteľka realitnej kancelárie RE/MAX Lusso, ktorá sa špecializuje na predaj nehnuteľností na španielskom pobreží Costa del Sol. V minulosti mali o zahraničné nehnuteľnosti záujem prevažne ľudia v dôchodkovom veku, no dnes sa medzi kupujúcimi objavujú aj finančne zaistení tridsiatnici.

L. Krajná tvrdí, že nehnuteľnosti na Costa del Sol majú vysokú návratnosť investície, často vyššiu ako na Slovensku. „Dopyt sa zásadne zvýšil a povedala by som, že teraz lokalita Costa del Sol zažíva obrovský boom. Na pobreží sa pohybujeme približne dvadsať rokov a záujem Čechov, Slovákov ale aj Poliakov je teraz enormný. V momente, keď začala vojna na Ukrajine, bol vidieť veľký záujem Poliakov a Slovákov, ktorí boli vojne blízko a hľadali nejaké miesto, kam môžu docestovať aj autom,“ vysvetľuje L. Krajná.

Španielske nehnuteľnosti podľa nej predstavujú cenovo dostupnejšiu alternatívu k slovenským, najmä v krajských mestách. „Za približne 360 tisíc eur, si môžete na španielskom pobreží zaobstarať trojizbový byt s rozlohou viac ako 100 metrov štvorcových,“ hovorí L. Krajná. Na porovnanie, v Bratislave by táto suma stačila na priemerný 75-metrový byt.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: