Poklesy na akciových trhoch výrazne ovplyvňujú aj druhý dôchodkový pilier na Slovensku. Pre pokles cien akcií klesla hodnota majetku v druhom pilieri v minulom týždni o 323 miliónov eur na 15,327 miliardy. Vyplýva to z údajov Asociácie dôchodkových správcovských spoločností.


Pre dôchodkových sporiteľov, ktorým chýbajú do dosiahnutia dôchodkového veku ešte desiatky rokov, nepredstavujú takéto poklesy zlú správu. Vďaka tomu, že klesla hodnota akcií, znížila sa aj hodnota dôchodkových jednotiek, ktoré nakupujú z odvodov. Za rovnakú sumu tak získajú viac dôchodkových jednotiek, ako keď je ich cena vyššia. To im pomôže v prípade rastu zarobiť viac peňazí. Ak cena dôchodkových jednotiek kolíše, sporitelia dokážu zarobiť viac peňazí, ako keby ich cena neustále rovnomerne rástla.

V tomto roku zatiaľ najviac zarobili fondy od dôchodkovej spoločnosti NN. Jej indexový fond ako aj akciový ESG fond držia tohtoročné zhodnotenie nad úrovňou desiatich percent. Ostatné fondy aktuálne zarábajú menej ako desať percent.

Výrazný rozdiel vidno medi garantovanými a negarantovanými fondmi. Kým najhoršie zarábajúci negarantovaný fond v tomto roku zatiaľ zhodnotil peniaze dôchodkových sporiteľov o 6,69 percenta, najlepšie zarábajú garantovaný fond si pripísal zhodnotenie o 2,32 percenta.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: