Investovanie v Európe ponúka kombináciu príležitostí, ktoré priťahujú investorov z celého sveta. Kontinent s bohatou históriou a kultúrou poskytuje úrodnú pôdu na diverzifikáciu portfólií a využitie nových rastových možností. Kľúčom k úspechu je pochopenie nuáns európskeho investičného prostredia. Tvrdia to analytici spoločnosti Freedom 24.

Európske investičné prostredie je rozmanité a dynamické. Od finančných centier v Londýne a Frankfurte až po rozvíjajúce sa trhy východnej Európy ponúka kontinent širokú škálu investičných príležitostí. „Investovanie v Európe predstavuje jedinečnú kombináciu príležitostí utkaných z rôznorodej dynamiky regionálnych trhov, zložitého regulačného prostredia a rozvíjajúcich sa odvetví,“ uvádzajú finanční analytici investičnej platformy Freedom24.

Napriek veľkej pozornosti venovanej technologickým gigantom v USA, európske akcie zaznamenali pôsobivé zisky. Index STOXX Europe 50 od začiatku roka vykazuje takmer 13,5 % zisky. Spoločnosti ako ASML, LVMH a SAP dosiahli výrazné zisky po zverejnení lepších než očakávaných hospodárskych výsledkov. Novo Nordisk, výrobca lieku na cukrovku Ozempic, sa stal najväčšou spoločnosťou v Európe.

Zníženie úrokových sadzieb v Európe posilňuje pozitívnu náladu na trhoch. Európska centrálna banka (ECB) odštartovala svoj cyklus znižovania sadzieb skôr ako Federálny rezervný systém (Fed), čo by malo podporiť akciový trh. „Silné zisky európskych spoločností v kombinácii s atraktívnejšou oceňovacou základňou v porovnaní s ich americkými náprotivkami však prispeli k ich relatívnemu prekonaniu,“ tvrdia analytici Freedom24.

Popredné európske akcie v oblasti čistej energie zažívajú renesanciu. Spoločnosti ako Vestas a Alfen, poprední výrobcovia veterných turbín a elektrických nabíjacích staníc, sú pripravení na rast, keďže obavy z rusko-ukrajinskej vojny a problémov v dodávateľskom reťazci ustupujú.

Európske trhy podľa Freedom 24 ponúkajú široké spektrum investičných možností. Západná Európa sa vyznačuje stabilnými trhmi s nízkym rizikom a stabilnými výnosmi, zatiaľ čo východná Európa ponúka vyšší rastový potenciál s väčšou volatilitou.

Investori sa vrátili na európske trhy s opatrným optimizmom. Atraktívne ocenenia, potenciálne makroekonomické zlepšenia a znižovanie nákladov na energie naznačujú, že európske akcie by mohli pokračovať v silnej výkonnosti. „Rôznorodá a silná výkonnosť európskych spoločností s veľkou trhovou kapitalizáciou spolu s priaznivými ekonomickými podmienkami a potenciálnymi politickými zmenami vytvárajú pevný základ pre sľubné investičné prostredie v Európe.,“ uzatvárajú analytici Freedom24.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: