Od začiatku prázdnin zlacnili hypotéky už štyri banky. Napriek tomu sa podľa finančného analytika spoločnosti Swiss Life Select Pavla Škriniara nezvyšuje maximálna suma, ktorú si môže žiadatelia z banky požičať.


Problém je v tom, že úvery stále stoja viac ako štyri percentá. „Niečo iné bude, ak sadzby klesnú pod 4 %. Vtedy sa totiž zníži aj testovacia úroková sadzba. Pri úrokoch nad 4 % je pri krátkych fixáciách je výška testovacej sadzby vo výške 6 %, pri úrokoch pod 4 % sa rovná súčtu sadzby a 2 %,“ vysvetľuje P. Škriniar.

Ak žiadatelia majú spoločný čistý príjem vo výške dvetisíc eur, môžu si podľa P. Škriniara v prípade úrokovej sadzby vo výške 4,5 percenta, zobrať maximálny úver vo výške 154 471 eur. Rovnakú sumu im banka požičia aj v prípade štvorpercentného úroku. Ak sadzba klesne pod štyri percentá, začne sa maximálna možná výška úveru zvyšovať. Pri úroku 3,9 percenta by si títo žiadatelia mohli požičať až 156 141 eur a v prípade úroku vo výške 3,5 percenta stúpne najvyšší možný úver na 163 112 eur.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: