Zlato sa v tomto roku teší silnému rastu, s nárastom o 20 % a augustovým maximom na úrovni 2 531,75 USD za uncu. Táto komodita prekonala populárne indexy ako S&P 500 a Nasdaq 100. „Zlato do začiatku septembra tohto roka s prehľadom prekonalo indexy S&P 500 a Nasdaq 100. K 10. septembru zlato zdraželo o viac ako 21 %, zatiaľ čo index S&P 500 vzrástol len o 15 % a Nasdaq 100 o 12,5 %. Pokračovať by to mohlo aj v nadchádzajúcom období, minimálne rok a viac,“ uviedol Ole Hansen, hlavný komoditný stratég Saxo Bank.


Jedným z kľúčových dôvodov rastu ceny zlata je fiškálna nezodpovednosť. Americký verejný dlh dosahuje 120 % HDP a s plánmi na zníženie výdavkov to nevyzerá priaznivo. Obavy o fiškálny deficit tak podporujú rast dopytu po zlate. Okrem toho sa očakáva zníženie úrokových sadzieb zo strany americkej centrálnej banky. „Prostredie nižších úrokových sadzieb pravdepodobne podporí príťažlivosť zlata. Najmä ak Fed v nadchádzajúcich mesiacoch zníži sadzby viac, ako sa očakávalo,“ myslí si O. Hansen.

Zlato je zároveň dlhodobo považované za bezpečnú investíciu v čase geopolitických a ekonomických neistôt. Centrálne banky, najmä v Číne, aktívne nakupujú zlato, čo ďalej zvyšuje jeho hodnotu. O. Hansen zdôrazňuje, že kombinácia geopolitických rizík, ekonomických obáv a menovej politiky vytvára priaznivé podmienky pre rast zlata.

Za posledné desaťročie zlato poskytovalo priemerný ročný výnos 8,4 %, čím neustále prevyšovalo infláciu, a tak podľa O. Hansena zostáva atraktívnou možnosťou pre dlhodobých investorov.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: