Poisťovňa Novis má nárok na prístup k dokumentom, ktoré jej Európsky orgán pre poisťovníctvo a dôchodkové poistenie (EIOPA) odmietol vydať. Rozhodol o tom Spoločný odvolací výbor európskych orgánov dohľadu. O rozhodnutí, ktoré bolo vydané ešte 30. júla 2024, teraz informoval Novis.

Poisťovňa od regulátora požadovala sprístupnenie deviatich dokumentov, ktoré sú dôležité v spore Novisu s Národnou bankou Slovenska (NBS). Tá v minulom roku rozhodla o odňatí licencie pre Novis. Odvtedy poisťovňa nemôže uzatvárať nové zmluvy, staré zmluvy naďalej platia.

NBS zároveň podala na súd návrh na likvidáciu poisťovne Novis. V marci tohto roku sa centrálna banka sťažovala, že napriek tomu, že od podania návrhu ubehlo už vyše deväť mesiacov, súd stále nevymenoval likvidátora poisťovne. Novis následne centrálnu banku obvinil zo zavádzania. Tvrdil, že súd nielenže nevymenoval likvidátora, ale toto konanie 13. februára 2024 prerušil a to až do rozhodnutia o správnej žalobe Novisu voči rozhodnutiu NBS o odobratí povolenia na vykonávanie poisťovacej činnosti. Doteraz žiadne rozhodnutie v tomto spore nepadlo.

Najnovšie rozhodnutie odvolacieho výboru neznamená, že by NBS odobrala Novisu licenciu neprávom, ale hovorí o tom, že EIOPA mu neoprávnene odmietla vydať požadované dokumenty. Ide najmä o záverečnú správu z vyšetrovania EIOPA z 22. apríla 2022, odporúčanie EIOPA z 16. mája 2022 adresované NBS či formálne stanovisko Európskej komisie z 13. septembra 2022.

„Tieto dokumenty obsahujú vyjadrenia o Novise a o možnom porušení práva Únie zo strany NBS a sú kľúčové pre odhalenie pozadia a motívov NBS pri odobratí licencie Novisu. Tieto dokumenty majú zásadný význam nielen pre Novis, ale aj pre verejnosť, pretože konečne objasňujú správanie a metódy všetkých zúčastnených inštitúcií, ktoré ovplyvňujú finančné inštitúcie ako je Novis,“ uviedla poisťovňa vo svojom stanovisku.

Podľa rozhodnutia Spoločného odvolacieho výboru musí EIOPA prehodnotiť svoje pôvodné rozhodnutie o nesprístupnení dokumentov a prijať nové rozhodnutie, ktoré bude rešpektovať práva spoločnosti Novis. Výbor uznal, že EIOPA nesprávne uplatnila výnimky z pravidiel prístupu k dokumentom a nariadil, aby EIOPA poskytla aspoň čiastočný prístup k požadovaným dokumentom, najmä k tým, ktoré neobsahujú dôverné informácie.

EIOPA tak musí teraz posúdiť, ktoré časti dokumentov môžu byť sprístupnené, a zabezpečiť, aby Novis dostal prístup k relevantným informáciám. EIOPA je zároveň povinná Novisu vrátiť primerané náklady, ktoré mu vznikli v súvislosti s odvolacím konaním.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: