Rekordná rally zlata pokračuje so spotovými cenami blízko 2 600 USD za trójsku uncu, čo predstavuje cenový zisk v tomto roku o viac ako 25 %. Tento nárast znamená, že štandardná zlatá tehlička (400 trójskych uncí s hmotnosťou približne 12,4 kg), ktorá sa bežne obchoduje a využíva centrálnymi bankami, aktuálne stojí viac ako jeden milión dolárov. Len pre porovnanie, vlani v októbri to bolo ešte len 725 tisíc dolárov.


„Tento nárast nasledoval po eskalácii napätia na Blízkom východe po útoku Hamasu na Izrael, rastúcich očakávaniach znižovania úrokových sadzieb zo strany Fedu, ako aj pokračujúcom dopyte zo strany centrálnych bánk a špekulatívnych nákupov od hedžových fondov,“ vysvetľuje Ole Hansen, vedúci komoditný stratég Saxo Bank.

Zatiaľ čo zlato púta najväčšiu pozornosť, striebro ho tento mesiac prekonalo a prináša dvojnásobné výnosy. Dvojaká úloha striebra ako drahého a zároveň aj priemyselného kovu znamená, že jeho cenu ovplyvňujú tak zlato, ako aj priemyselné kovy a dolár. Po dosiahnutí desaťročného maxima na úrovni 32,50 USD v máji striebro zažilo hlbokú korekciu spolu s priemyselnými kovmi v dôsledku obáv z čínskeho dopytu. Od mája do augusta sa pomer zlata k striebru rozšíril zo 73 uncí striebra za uncu zlata na 90 uncí.

„Pokračujúce oživenie zlata a zotavujúci sa sektor priemyselných kovov, podporovaný slabším dolárom, však vrátili pomer späť na 84, pričom striebro vo výkonnosti opäť prekonalo zlato. Investori, ktorí sú opatrní pri platení rekordne vysokých cien za zlato, môžu vidieť lepšiu hodnotu v striebre, ktoré výraznejšie zaostáva za svojím rekordom 50 USD z roku 2011,“ hovorí expert Saxo Bank. Dodáva, že k tomu, aby striebro prilákalo viac kupcov, je potrebné prelomiť májové maximum.

„FoFondy, ktoré využívajú momentum v súčasnosti držia relatívne malú špekulatívnu dlhú pozíciu v striebre s 27 000 kontraktmi, čo je tesne nad päťročným priemerom, v porovnaní s oveľa väčšou čistou dlhou pozíciou zlata v počte 227 000 kontraktov, čo predstavuje dvojnásobok jeho päťročného priemeru,“ dodáva O. Hanses.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: