Poisťovňa Novis ukončila minulý rok so stratou takmer 25 miliónov eur. Ešte v roku 2022 vykázala zisk presahujúci 5,3 milióna eur. Vyplýva to z účtovnej závierky poisťovne.

Novis od svojho vzniku v roku 2013 až do roku 2022 dosiahol stratu len dvakrát. Bolo to v prvom roku jeho fungovania, keď strata dosiahla takmer 600-tisíc eur a v roku 2021 skončil v mínuse necelých 1,2 milióna. Súčasná strata je násobne vyššia.

Ešte na konci roku 2022 Novis evidoval nerozdelený zisk z minulých rokov na úrovni 32 miliónov eur. Po zarátaní minuloročnej straty tento nerozdelený zisk klesol na sedem miliónov eur. Po započítaní straty kleslo aj vlastné imanie spoločnosti zo 43 na 18 miliónov eur.

Hlavným dôvodom vysokej straty poisťovne je odobratie licencie. Tú jej Národná banka Slovenska (NBS) odňala 5. júna 2023. Novis odvtedy nemôže uzatvárať nové zmluvy a jeho činnosť je obmedzená len na správu svojho existujúceho kmeňa, čo výrazne ovplyvnilo jeho schopnosť dosahovať príjmy.

Aj keď vychádzajú tieto výsledky z účtovnej závierky, ktorá bola zverejnená v Registri účtovných závierok, ide len o predbežné údaje, ktoré sú pripravené na základe štandardu účtovného štandardu IFRS4. Do konca decembra musí poisťovňa zverejniť účtovnú závierku podľa nového štandardu IFRS17. Poisťovňa očakáva, že v porovnaní s predbežnou uzávierkou na základe IFRS4 bude mať nový štandard pozitívny dopad na jej vlastné imanie.

Novis zaplatil na províziách takmer o 40 miliónov eur menej

Novisu v roku 2023 výrazne klesla hodnota poistných zmlúv. Kým v roku 2022 narástla o 46 miliónov eur, v minulom roku hodnota poistných zmlúv sa znížili o takmer 57 miliónov eur. To môže súvisieť s tým, že mnohí klienti po odobratí licencie zrušili svoje zmluvy. Poisťovňa musela nielen vyplatiť týchto klientov, ale zároveň prišla aj o budúce príjmy, ktoré by jej z týchto zmlúv plynuli.

To, že Novis nemohol predávať nové poistky, vidno aj na výške provízií, ktoré vyplatil sprostredkovateľom. V roku 2022 za sprostredkovanie nových zmlúv poisťovňa vyplatila takmer 41 miliónov eur. V minulom roku to bolo už len 1,4 milióna eur.

Aj keď poisťovňa ušetrila na províziách, výrazne jej stúpli administratívne náklady. Kým v roku 2022 boli pod úrovňou 13 miliónov eur, vlani dosahovali už takmer 44 miliónov eur. Tento nárast súvisí predovšetkým s opravnými položkami súvisiacimi s pohľadávkami voči klientom s dosiaľ nevybraným poistným. Mnohí klienti totiž pravdepodobne po odobratí licencie načas nezaplatili poistné.

Poisťovni okrem toho mohli stúpnuť náklady, ktoré sú spojené s rušením zmlúv a zároveň jej pravdepodobne vzrástli právne náklady či výdavky na súdne konania, keďže Novis sa rozhodol proti odobratiu licencie bojovať.

Poisťovňa totiž tvrdí, že odobratie licencie bolo neoprávnené. Aj v poznámkach k účtovnej závierke Novis uvádza, že „je presvedčený, že rozhodnutie NBS je nezákonné a je založené na nesprávnom posúdení skutkového stavu a nesprávnej aplikácii príslušných zákonov.“

Novisu rástli náklady, na províziách zaplatil menej (v mil. €)

20222023
Výnosy z poistného pred podielom zaisťovateľa58,252113,515
Zmena hodnoty poistných zmlúv45,458-56,945
Provízie sprostredkovateľom40,5781,371
Poistné plnenia18,24531,421
Prevádzkové náklady12,90243,556
Zdroj: Register účtovných závierok

Poisťovňa bojuje proti odobratiu licencie

Novis preto podal proti rozhodnutiu centrálnej banky správnu žalobu a zároveň požiadal aj o odklad vykonateľnosti rozhodnutia. V januári tohto roku poisťovňa dostala rozhodnutie, na základe ktoré súd nepriznal tejto žalobe odkladný účinok. O samotnej žalobe súd ešte nerozhodol. Poisťovňa v poznámkach tvrdí, že súdne konanie stále prebieha a firma očakáva, že správny súd nariadi pojednávanie.

Vďaka tejto žalobe súd zatiaľ nerozhodol ani o likvidácii poisťovne. Centrálna banka podala 7. júna minulého roku na súd návrh na zrušenie a likvidáciu poisťovne a na vymenovanie likvidátora. Vo februári tohto roku súd podľa Novisu toto konanie prerušil a bude čakať na výsledok žaloby, v ktorej poisťovňa namieta zákonnosť odobratia licencie.

Ak by súd vymenoval likvidátora, znamenalo by to podľa Novisu, že kompletné riadenie poisťovne by prebral tento likvidátor. Jeho úlohou by bolo zabezpečiť správu poistného portfólia a speňažiť majetok firmy. Tieto peniaze by sa následne rozdelili medzi veriteľov a akcionárov poisťovne.

Poisťovňa Novis vznikla v roku 2012. Založil ju bývalý riaditeľ poisťovne Wüstenrot Siegfried Fatzi. Doteraz stojí na čele spoločnosti ako predseda predstavenstva a generálny riaditeľ Novisu. So slovenskou licenciou pôsobil Novis vo viacerých krajinách Európy. V Česku, Nemecku a Rakúsku má Novis pobočky a v ďalších siedmich štátoch pôsobí na základe práva slobodného poskytovania služieb bez zriadenia pobočky. Odobratie licencie centrálnou bankou má za následok, že poisťovňa nemôže predávať poistky ani v jednom z týchto štátov.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: