V Bratislave sa už o niekoľko dní uskutoční 3. ročník konferencie Slovak Women in Tech (SWiT), ktorú organizuje občianske združenie Aj Ty v IT. Tento rok sa bude konať pod heslom Objav. Podpor. Spoznaj — ženský potenciál v IT venovať predovšetkým umelej inteligencii a jej vplyvu na život a kariéru žien v IT sektore. Konferencia sa uskutoční vo štvrtok 10. októbra 2024 v Divadle P. O. Hviezdoslava.


Program konferencie ponúka pestrú zmes medzinárodných prednášok, odborných workshopov a networkingových príležitostí pre ženy v IT. Tohtoročným hlavným zameraním je umelá inteligencia — jej príležitosti, výzvy a dopady na ženskú komunitu. Organizátori sa pýtajú: Čo môže AI dať a vziať ženám?

Prvýkrát odovzdajú cenu Žena v IT

Pod názvom Ženy na ceste umelej inteligencie prinesie konferencia inšpiratívne príspevky od zahraničných rečníčok a odborníkov. Medzi tými, ktorí vystúpia, patria Alžběta Solarczík Krausová z Czech Women in AI, Nimni Patel z Talent and Diversity techUK, či Milan Pikula zo slovenského SK-CERT. Pridajú sa aj osobnosti zo Slovenska, ako Gabriela Czanner z FIIT STU v Bratislave, Katarína Mádelová z Tatra Banky a ďalšie inšpiratívne ženy, ktoré už preukázali svoje schopnosti v IT sektore.

Petra Kotuliaková, výkonná riaditeľka Aj Ty v IT, vyzýva ženy, aby sa pridali k tomuto živému podujatiu: „Poďte s nami objavovať príležitosti, výzvy a nové možnosti. Plniť si sny vďaka inovatívnym cestám a nástrojom, akými ženy môžu využívať silu umelej inteligencie vo svoj prospech. A to na dosiahnutie úspechov v kariére i osobnom živote.“

Súčasťou konferencie bude aj galavečer, na ktorom sa po prvý raz odovzdá prestížna cena Žena v IT. Cieľom tejto ceny je motivovať ženské talenty, oceniť ich výnimočný prínos v oblasti IT a vyjadriť verejné poďakovanie tým, ktorí sa zasadzujú o podporu žien v technologickom odvetví na Slovensku.

Podpora rovnosti a nových možností pre ženy

Aj Ty v IT vzniklo v roku 2012 s cieľom motivovať a podporovať dievčatá a ženy v oblasti informačných technológií. Cieľom združenia je rozširovať povedomie o tom, že „Technology has no gender“, teda že technológia nemá pohlavie, a že ženy by mali byť jej priamou súčasťou. Združenie sa zameriava na budovanie komunity, vzdelávanie od malých dievčat až po dospelé ženy, ktoré chcú začať kariéru v IT.

Kotuliaková priblížila aj motiváciu za ocenením Žena v IT: „Oceňovanie žien v IT sektore pomáha podporiť rovnaké príležitosti pre všetkých bez ohľadu na pohlavie. Keď sú úspechy žien v IT sektore viditeľné a oceňované, môže to slúžiť ako inšpirácia pre mladé dievčatá a ženy, aby sa tiež zapájali do tejto oblasti a prekonávali prípadné prekážky.“

Konferencia Slovak Women in Tech 2024 je určená pre všetkých, ktorí chcú objavovať potenciál umelej inteligencie a jej aplikáciu v IT sektore, ako aj tých, ktorí veria, že rozmanitosť a rovnosť môžu len prospievať technológiám budúcnosti. Podujatie bude príležitosťou na spoznávanie nových nástrojov, získavanie inšpirácie a prehĺbenie kontaktov v dynamickej IT komunite.

Viac informácií o programe konferencie a zoznam rečníkov nájdete na oficiálnej stránke Aj Ty v IT.