Výnosové krivky dlhopisov čaká v poslednom štvrťroku 2024 postupná normalizácia, aj keď štrukturálne tlaky zostávajú výrazné. Podľa Althey Spinozzi, vedúcej stratégie fixných príjmov v Saxo Bank, centrálne banky v USA a Európe pokračujú v znižovaní úrokových sadzieb s cieľom dosiahnuť „štandardnejšie“ úrokové prostredie do konca roku 2025. Napriek tomu sa očakáva, že dlhodobé výnosy zostanú vyššie z dôvodu pretrvávajúcej inflácie a fiškálnych deficitov.


V USA sa výnosová krivka postupne normalizuje, pričom dlhodobé výnosy môžu byť pod tlakom v dôsledku obáv o vysoký deficit a očakávaného ekonomického rastu v roku 2025. Európske výnosové krivky by mali nasledovať podobný trend, pričom nemecký 10-ročný Bund môže nájsť nové obchodné pásmo okolo 2,5 %.

Spinozzi odporúča investorom zamerať sa na dlhopisy so splatnosťou do piatich rokov, ktoré poskytujú príležitosť profitovať z klesajúcich sadzieb a zároveň znížiť expozíciu voči volatilite. Výber kvalitných emitentov je kľúčový, najmä v súčasnom nestabilnom prostredí. Podľa nej sú spoločnosti, ktoré úspešne predĺžili splatnosti svojich dlhov a nemajú okamžité potreby hotovostných tokov, v dobrej pozícii, aby odolali spomaleniu ekonomiky.

Súčasné prostredie je priaznivé aj pre dlhopisy rozvíjajúcich sa trhov, najmä v krajinách s vysokými reálnymi úrokovými sadzbami. Mexiko a niektoré ázijské krajiny, ako Indonézia a Malajzia, ponúkajú atraktívne investičné príležitosti vďaka stabilným alebo mierne klesajúcim sadzbám.

Celkovo Saxo Bank očakáva postupné znižovanie úrokových sadzieb vo vyspelých ekonomikách, pričom dlhodobé výnosy pravdepodobne zostanú zvýšené, až kým sa neobjaví jasnejší smer vývoja globálnej ekonomiky alebo nové politické rozhodnutia, ktoré ovplyvnia menové politiky a fiškálne podmienky.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: