Priestor medzi jazerom Kuchajda a železničnou stanicou Nové mesto bol dlhé roky nevyužitý. Postupne si jeho potenciál všimli aj developeri a začali ho zapĺňať. Spočiatku kancelárskymi budovami s názvom Lakeside park 1 a 2.

Za projektami stála pôvodne spoločnosť TriGranit Development, ktorá tu plánovala stavať štyri kancelárske budovy už v roku 2006. Napokon postavila len jednu. Druhá pribudla až v roku 2022, ale to už projekt manažovali finančníci z Wood & Company a developer Immocap. Tí plánovali postaviť ďalšie dve kancelárske veže, ale narazili na odpor mesta Bratislava, ale aj na realitu trhu po pandémii.

Dopyt po kanceláriách sa v ére práce z domu znížil a preto developeri operatívne zmenili aj svoje plány a kancelárie prekreslili na byty a apartmány. Lenže vežiaky mali byť vysoké, čo sa nepáčilo magistrátu.

Preto ich zámer už dvakrát neprešiel cez mesto. Tretí pokus už vyšiel s tým, že investori, ktorí sa medzičasom tiež zmenili, ustúpili z výšky aj účelu projektu. Na projekte už spolupracujú Cresco Real Estate a Wood & Company. Obaja majú bohaté skúsenosti aj z iných projektov v Bratislave, Košiciach, ale aj v Prahe.

Čo prekážalo mestu

Okrem výšky budov Lakeside park 3 (19 a 30 podlaží, jedna z veží mala mať až 108 metrov), mesto kritizovalo aj to, že zámer nerešpektoval územný plán. Inými slovami, projekt dvoch developerov bol príliš megalomanský a veľký na dané územie.

Mesto napokon schválilo projekt začiatkom októbra s podmienkou, že hotelové izby, respektíve „apartmány“ nesmú byť do katastra zapísané ako byty.

S apartmánmi, ktoré sa neskôr zmenili na byty, developeri v minulosti obchádzali územný plán. Mesto pod vedením Matúša Valla však tieto praktiky zatrhlo.

Aké ústupky urobili

Developeri mestu ustúpili a svoje veľké plány prekreslili. Upravený zámer znižuje budovy o 3 a 4 nadzemné podlažia. Vyššia z veží bude mať „len“ 27 podlaží, pričom to najvyššie bude ustúpené. Na druhom až trinástom podlaží sú naplánované hotelové apartmány, od 14. do 26. budú byty.

Druhá veža so 17 podlažiami bude čisto rezidenčná. Výška budov za zníži na 97 a 60 metrov. Napojenie na okolité budovy Lakeside  park 1 a 2 bude výškovo zjednotené.

Pri križovatke Tomášikovej a Vajnorskej ulice je 18-podlažná kancelárska budova Lakeside Park 1, ktorá má výšku 84 metrov. Dvojka, ktorá bola dokončená a skolaudovaná v lete roku 2022, má 13 poschodí.

Celkovo má v Lakeside Parku 3 vzniknúť 228 bytov, 156 hotelových izieb a 757 parkovacích miest.

Mesto odporúča developerom postaviť aj premostenie ponad širokú a frekventovanú Tomášikovu ulicu k športovo-rekreačnému areálu Kuchajda. Developer s týmto odporúčaním súhlasí.

„O zapojení celej zóny Lakeside do okolitého prostredia uvažujeme od začiatku. Jedna z možnosti je aj lávka. Pokiaľ sa s ňou stotožní mesto aj mestská časť, sme pripravení rozvíjať túto ideu prepojenia ďalej,” vraví výkonný riaditeľCresco Real Estate Ján Krnáč.

Lakeside Bratislava
Lakeside Park 1 a 2 (Foto Finsider: Mário Skyba)

Meškanie a navyšovanie rozpočtu

Odpor mesta spôsobil aj meškanie projektu. Pôvodne sa malo začať stavať už v roku 2023. Kedy sa v skutočnosti s výstavbou začne a ani kedy bude ukončená, zatiaľ nie je jasné.

„V tejto chvíli považujeme za predčasné hovoriť o začiatku výstavby,“ hovorí pre Finsider J. Krnáč. Podobne je nejasný aj budúci vzhľad vežiakov. Nové vizualizácie sa podľa J. Krnáča ešte len pripravujú. Na starších vizualizáciách vyzerali vežiaky ako klasické kancelárske veže.

Pôvodný rozpočet na vežiaky z roku 2021 bol 70 miliónov eur. Aj ten sa bude, vzhľadom na rastúcu infláciu stavebnín a práce, navyšovať. Potvrdilo to aj Cresco. „Vzhľadom k výrazným pohybom cien na stavebnom trhu za posledné roky budeme odhad realizačných nákladov prehodnocovať,“ tvrdí J. Krnáč.

Ceny bytov budú vyššie

O tom, koľko by mohli stáť byty v novom projekte, je podľa ešte predčasné uvažovať. Vzhľadom na lukratívnu lokalitu s výhľadom na jazero Kuchajda, kde sa dá športovať, relaxovať aj kúpať, nebudú ceny nízke.

Navyše, lokalita Tomášikovej ulice v bratislavskom Novom meste sa rýchlo rozvíja inými bytovými aj kancelárskymi projektami, čo ju robí atraktívnou napriek tomu, že nie je blízko centra mesta.

Už dávnejšie tam vznikol bytový projekt Koloseo, hneď vedľa je centrála Slovenskej Sporiteľne či obľúbené nákupne centrum Freshmarket. Na druhej strane ulice je bytový projekt Nido. Neďaleko je aj nákupné centrum Vivo! V projekte Nido sa napríklad dvojizbový byt s rozlohou 60 m2 predáva za takmer 300-tisíc eur.

Ďalšie projekty Cresca  a Woodov

Cresco má s výstavbou bytových projektov veľké skúsenosti. V portfóliu má napríklad petržalský megaprojekt Slnečnice, na Bajkalskej ulici sú to známe III Veže, pri Horskom parku zase projekt Majakovského a firma pripravuje aj byty v pokračovaní projektu River Park pri nábreží. Okrem toho postavila aj  bytový dom Forest Park pri Železnej studienke so 49 bytmi. Viac ako 60 apartmánov postavila firma aj na Donovaloch.

Skúsenosti má Cresco už aj z Košíc, kde postavilo bytový projekt Mlynská bašta s vyše 130 bytmi. Najnovšie ide vo východoslovenskej metropole stavať polyfunkčný dom Južná trieda s 286 apartmánmi.

Wood & Company sa v minulosti zameriavala na kúpu či výstavbu obchodných priestorov a kancelárií. V Bratislave napríklad vlastní nákupné centrum Aupark, či kancelársky projekt BBC1 a BBC5, ale aj West End. V Prahe má kancelárske projekty  Harfa a Hadovka či nákupné centrum Krakov. Nedávno kúpila aj bytový projekt Nová Merina v Trenčíne.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: