Najväčšie rozdiely v mzdách žien a mužov sú v stavebníctve a realitách. Najmenšie vo výrobe a administratíve. Vyplýva to zo mzdového prieskumu personálnej agentúry Grafton.


V stavebníctve a realitách ženy zarobia v priemere až o 19 percent menej než muži. Na pozíciách v obchode, financiách a účtovníctve zaznamenala analýza v priemere deväťpercentný rozdiel. Naproti tomu na administratívnych pozíciách a vo výrobe zarábajú na Slovensku ženy rovnako ako muži.

V celoslovenskom meradle pri porovnávané mediánovej hodnoty sú mzdy žien o 13,6 percenta nižšie než mzdy mužov. Pri porovnaní priemerných miezd sa je to 18,8 percenta. Medzi mzdami mužov a žien je najväčší rozdiel v Trenčianskom kraji, kde dosiahol takmer 18 percent. Za Trenčianskym nasledoval Žilinský kraj s rozdielom tesne pod 18 percent a tretiu priečku tohto rebríčka obsadil Bratislavský kraj s necelými 16 percentami. Najmenší rozdiel, pod osem percent, zaevidovali štatistici v Prešovskom kraji. Okolo úrovne desať percent sa pohybovali aj Banskobystrický a Košický kraj.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: