Superodpočet výdavkov na výskum a vývoj, ktorý na Slovensku funguje už osem rokov, zaznamenal v roku 2022 prvý medziročný pokles vo výške odpočtu aj počte firiem, ktoré ho využili. Podľa analýzy spoločnosti CRIF – Slovak Credit Bureau si superodpočet za rok 2022 uplatnilo 465 subjektov, čo predstavuje pokles o 8 % oproti roku 2021, kedy sadzba superodpočtu dosahovala až 200 %. Celkový objem superodpočtu klesol o 25 % na 217 miliónov eur, pričom firmy ušetrili na daniach viac ako 45 miliónov eur.


Najväčším čerpateľom superodpočtu bol v roku 2022 Slovnaft s viac ako 31 miliónmi eur. Nasledovali Železiarne Podbrezová s 22 miliónmi a U.S. Steel Košice s 12 miliónmi eur.

Hoci došlo k poklesu počtu subjektov, takmer 53 % z nich využilo superodpočet vyšší ako 100-tisíc eur a 36 spoločností získalo odpočet v miliónoch eur. Tieto spoločnosti realizovali spolu 345 projektov, za ktoré si uplatnili takmer 145 miliónov eur, čo predstavuje dve tretiny celkového objemu superodpočtu.

Podľa analytičky CRIF Jany Šnircovej zníženie počtu čerpateľov superodpočtu nie je len výsledkom návratu sadzby z 200 % na 100 %, ale aj nižšieho potenciálu firiem uplatniť výdavky na výskum v dostatočnej výške daňového základu. Firmy tak často odkladajú uplatnenie týchto výdavkov na obdobia s vyššími ziskami.

Superodpočet má motivovať firmy k tomu, aby investovali do výskumu a vývoja. Tieto náklady si síce bežne firmy dávajú do výdavkov, ale vo forme superodpočtu si môžu odrátať ďalších sto percent takýchto výdavkov. Ak firma investuje do výskumu napríklad milión eur, celkovo si tak dá no nákladov až dva milióny.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: