Mnohí dlhodobo nezamestnaní nemajú pre dostupné pracovné miesta potrebné zručnosti. Najmä v regiónoch, kde je viac pracovných príležitostí, sú časté ponuky práce, ktoré vyžadujú technickú, digitálnu či inú odbornosť. Tie dlhodobo nezamestnaní, často z marginalizovaných skupín, obvykle nemajú a súčasný systém rekvalifikácie im ani neposkytuje dostatočné možnosti. Upozornila na to Asociácia personálnych agentúr Slovenska (APAS).


(Inzercia)

Asociácia tým reagovala na novinku, podľa ktorej by sa mali krátiť dávky v hmotnej núdzi v prípade, ak poberateľ odmietne vhodnú pracovnú ponuku. Podľa zástupcov APAS môže byť toto opatrenie na jednej strane vnímané ako motivácia pre dlhodobo nezamestnaných nájsť si prácu. Upozorňujú, že na druhej strane prináša aj isté riziká a tiež potrebu zrealizovať ďalšie súvisiace kroky.

Kľúčovou otázkou je aj to, ako bude definovaná vhodná pracovná ponuka. Kritériá vhodnosti by mali podľa nej zahŕňať nielen geografickú dostupnosť a typ zamestnania, ale zohľadniť napríklad aj zdravotný stav uchádzača. Inak by podľa APAS avizované opatrenie mohlo ešte viac zhoršiť situáciu zraniteľným skupinám a mať v konečnom dôsledku aj ťažké sociálne dopady.