V súčasnom svete, kde ekonomické podmienky podliehajú neustálym zmenám, je otázka vytvárania a ochrany majetku pre budúce generácie mimoriadne aktuálna. Investovanie s dlhodobým horizontom môže byť kľúčom k zabezpečeniu finančnej stability nielen pre nás, ale aj pre našich potomkov. Sila zloženého úročenia nám umožňuje premeniť pravidelné malé investície na značné bohatstvo v priebehu rokov, čo podčiarkuje význam času a trpezlivosti v investičnom procese.


(Inzercia)

Zložené úročenie je fenomén, ktorý podľa niektorých Albert Einstein označil za ôsmy div sveta. Aj keď autorstvo tohto výroku nie je isté, ide o proces, pri ktorom sa úroky z investície reinvestujú, čím sa zvyšuje základ pre budúce úroky. Tento efekt je o to výraznejší, čím dlhšie necháme naše investície pracovať. Ak by sme napríklad mesačne investovali 100 eur s priemerným ročným výnosom 7 %, po 50 rokoch by sme mohli dosiahnuť sumu približne 500 000 eur. Ak by sme však investovali počas 100 rokov, suma by mohla presiahnuť 2 milióny eur. Tieto čísla ukazujú, aký obrovský vplyv má čas na rast našich investícií.

Štúdia Credit Suisse Global Investment Returns Yearbook 2023 potvrdzuje, že globálne akciové trhy sa za posledných 100 rokov zhodnocovali v priemere o 5 % nad infláciu ročne. To znamená, že dlhodobí investori, ktorí zostávajú na trhu a reinvestujú svoje výnosy, majú vysokú šancu dosiahnuť významné zhodnotenie svojho kapitálu.

Rodinné bohatstvo: Viac než len finančné prostriedky

Avšak vytváranie majetku pre budúce generácie nie je len o peniazoch. Ide aj o odovzdávanie hodnôt, skúseností a princípov, ktoré pomáhajú rodinám udržať súdržnosť a prosperitu. Dennis T. Jaffe, PhD., významný americký konzultant úspešných rodín, na workshopoch, ktoré usporiadala spoločnosť Fichtner nedávno zdôraznil, že skutočné bohatstvo spočíva v tom, čo rodina predstavuje, a nie len v jej finančných aktívach.

„V každej rodine jedného dňa vznikne konflikt. Otázkou je, ako ho budete riešiť. Ak nemáte mechanizmus alebo dohodu o tom, čo urobíte, budete hlasovať? Máte mediátora? Aký je postup pri prijímaní rozhodnutí? Ak nemáte vopred stanovený proces, nemáte len konflikt, ale musíte tiež vymyslieť spôsob jeho riešenia. Každá rodina by si mala povedať: Čo sa stane, keď sa nezhodneme? A mala by mať nejaké základné pravidlá pre prípad nezhôd, pretože k nim bude dochádzať,“ hovorí Dennis T. Jaffe.

Ako zanechať svojim potomkom milióny: Ak investujete dostatočne dlho, stačí odkladať aj menšiu sumu
(Inzercia)

Vytváranie majetku pre seba aj pre budúce generácie

Ešte predtým, ako začneme vytvárať bohatstvo pre budúce generácie, by sme si mali uvedomiť, že investovanie by nemalo byť zamerané výlučne na dlhodobé horizonty, ako je napríklad 100 rokov. Vytváranie majetku pre budúce generácie by malo ísť ruka v ruke s budovaním finančnej istoty pre nás samotných. To znamená, že pri plánovaní investícií by sme mali zohľadniť naše vlastné životné ciele a potreby, či už ide o kúpu nehnuteľnosti, zabezpečenie dôchodku alebo financovanie vzdelania našich detí.

Investovanie do rôznych finančných nástrojov s rôznymi časovými horizontmi nám umožňuje dosiahnuť rovnováhu medzi krátkodobými a dlhodobými cieľmi. Napríklad časť úspor môžeme alokovať do likvidných aktív, ktoré nám poskytnú finančnú flexibilitu v prípade neočakávaných udalostí, zatiaľ čo ďalšiu časť môžeme investovať do dlhodobých projektov s vyšším potenciálom rastu.

Aby sme zabezpečili, že naše úsilie pri budovaní majetku bude mať trvalý efekt, je nevyhnutné vzdelávať našich potomkov v oblasti financií a investovania. To zahŕňa nielen odovzdávanie technických znalostí, ale aj formovanie správnych postojov a hodnôt voči peniazom. Rodiny, ktoré aktívne zapájajú mladšiu generáciu do správy rodinného majetku, zvyšujú šancu, že ich dedičstvo bude efektívne spravované a ďalej rozvíjané.

Pre ochranu vytvoreného majetku je kľúčové rozloženie rizika prostredníctvom diverzifikácie investičného portfólia. To znamená investovať do rôznych tried aktív, sektorov a geografických oblastí. Tým sa minimalizuje vplyv negatívnych udalostí v jednej oblasti na celkovú hodnotu majetku. Okrem toho je vhodné využiť služby finančných sprostredkovateľov, ktorí pomôžu s nastavením optimálnej investičnej stratégie a právnej ochrany majetku.

Ako zanechať svojim potomkom milióny: Ak investujete dostatočne dlho, stačí odkladať aj menšiu sumu
(Inzercia)

Právne nástroje a medzigeneračné plánovanie

Medzigeneračné plánovanie by malo zahŕňať aj právne aspekty, ako sú dedičské plány, zriadenie trustov či rodinných nadácií. Tieto nástroje môžu pomôcť chrániť majetok pred nepriaznivými udalosťami, ako sú právne spory alebo nadmerné daňové zaťaženie, a zabezpečiť jeho hladký prechod na ďalšie generácie. Dôležité je tiež pravidelne aktualizovať tieto plány v súlade s meniacimi sa legislatívnymi podmienkami a rodinnou situáciou.

Efektívna komunikácia v rodine je základom pre úspešné spravovanie a odovzdávanie majetku. Ako upozorňuje Dennis T. Jaffe, rodiny by mali mať stanovené mechanizmy na riešenie nezhôd a prijímanie rozhodnutí. To môže zahŕňať pravidelné rodinné stretnutia, jasne definované role a zodpovednosti či využitie externých odborníkov ako mediátorov. Transparentnosť a otvorenosť v komunikácii pomáhajú predchádzať nedorozumeniam a posilňujú dôveru medzi členmi rodiny.

Okrem finančného majetku je dôležité budovať aj nehmotné dedičstvo, ako sú rodinné tradície, kultúra a hodnoty. Tieto aspekty prispievajú k identite rodiny a môžu byť zdrojom hrdosti a motivácie pre budúce generácie. Zapojenie sa do filantropických aktivít alebo spoločných projektov môže posilniť rodinnú súdržnosť a zmysel pre spoločný cieľ.

Ako medzigeneračne vytvoriť a ochrániť majetok v miliónoch?

Aj na túto otázku bude hľadať odpovede finančná konferencia MoneyFest, ktorá sa uskutoční 29. októbra v Bratislave. Finsider, ako partner konferencie, umožňuje všetkým čitateľom získať vstupenky so zľavou 20 percent. Stačí ich pri kúpe zadať kód FINSIDER20.

Vstupenky si môžete zakúpiť na tejto stránke

(PR)

Ako zanechať svojim potomkom milióny: Ak investujete dostatočne dlho, stačí odkladať aj menšiu sumu
(Inzercia)

Prečítajte si ďalšie články na túto tému:


(Inzercia)