S príchodom jesene sa na cestách výrazne zvyšuje riziko dopravných nehôd spojených so stretom so zverou. Kratšie dni, ranné hmly a šmykľavé cesty prispievajú k zhoršenej viditeľnosti a zvyšujú šance na kolízie. Polícia opakovane varuje motoristov, aby v tomto období jazdili opatrnejšie, najmä v lokalitách, kde dochádza k častej migrácii zvierat.


(Inzercia)

Najčastejšími obeťami kolízií sú jelene, srnky a diviaky. V severných a stredných regiónoch Slovenska však boli zaznamenané aj prípady zrážok s medveďmi, hoci ich výskyt je zriedkavejší. Poisťovňa Uniqa upozorňuje, že počet takýchto udalostí je síce nízky, ale škody na vozidlách sú často vysoké. Podľa jej štatistík kolízie so zverou tvoria približne 10 % z celkových škôd na vozidlách, pričom k nehodám dochádza najmä v skorých ranných hodinách alebo za tmy, keď je znížená viditeľnosť.

Zvieratá sa čoraz častejšie objavujú nielen v zalesnených oblastiach, ale aj v blízkosti obývaných sídiel. Tento trend potvrdzuje aj prípad zrážky s diviakom v obci, kde sa škoda na vozidle vyšplhala na takmer 10 000 eur.

Vodiči, ktorí sa snažia vyhnúť stretu so zverou, môžu často spôsobiť ešte závažnejšie nehody. „Vodič v snahe vyhnúť sa zvieraťu prudko strhol volant, prestal ovládať vozidlo a vošiel s ním do jazera. Škoda na vozidle bola totálna, presiahla 12 000 eur,“ popisuje prípad Jiří Moravec, manažér likvidácie škôd poisťovne Uniqa. Časté sú aj nehody, pri ktorých vodiči v dôsledku vyhýbania sa zvieratám narazia do stromu alebo sa prevrátia do priekopy. Paradoxne, priame zrážky so zvieratami vedú k menším rizikám pre zdravie posádky, než pokusy o vyhýbanie sa v kritických situáciách.

Polícia aj odborníci odporúčajú vodičom, aby sa v prípade hroziacej zrážky s vozidlom nesnažili o manévrovanie vo vysokej rýchlosti, pretože to môže mať horšie následky. Ak dôjde k nehode, vodiči by mali okamžite kontaktovať asistenčnú službu poisťovne a políciu. Zároveň polícia varuje, aby vodiči nemanipulovali s uhynutou zverou, pretože právo nakladať s ňou majú len užívatelia poľovného revíru. Ak by si niekto odviezol zviera, môže byť obvinený z pytliactva.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: