Agentúra Standard & Poor’s (S&P) ponechala rating Slovenska na úrovni A+ so stabilným výhľadom. Agentúra podľa ministerstva financií oceňuje najmä prijatý balík konsolidačných opatrení. Ich prostredníctvom sa vláda snaží napraviť stav verejných financií.


(Inzercia)

V porovnaní s dvomi ďalšími veľkými ratingovými agentúrami je hodnotenie od S&P o dva stupne vyššie ako aktuálny rating agentúry Fitch a o stupeň vyššie ako rating Moody’s.

Ministerstvo tvrdí, že stabilný výhľad, ktorý agentúra potvrdila, odzrkadľuje očakávanie, že deficit Slovenska, predovšetkým vďaka prijatým konsolidačným opatreniam, začne postupne klesať. Podľa ministerstva financií by mal deficit do roku 2027 klesnúť na tri percentá HDP.

„Pozitívne hodnotíme rozsiahly balík fiškálnej konsolidácie, ktorý vláda nedávno prijala a ktorý nadobudne účinnosť v roku 2025, pretože rozhodujúcim spôsobom rieši naliehavú potrebu konsolidácie. Vláda sa rozhodla zvýšiť DPH s niekoľkými výnimkami, ktorých cieľom je nájsť rovnováhu medzi potrebou konsolidácie a jej sociálno-ekonomickými prioritami,“ uviedla agentúra vo svojej správe.

Slovenská ekonomika podľa S&P zostáva odolná, a to aj napriek oslabeniu eurozóny. Agentúra očakáva, že ekonomika Slovenska tento rok vzrastie o 2,3 percenta a budúci rok o 2,1 percenta. Rast by mali potiahnuť predovšetkým investície z fondov EÚ a Plánu obnovy a odolnosti SR.

Miera nezamestnanosti by sa mala držať na historickom minime – tesne nad úrovňou piatich percent. Aj keď konsolidačný balíček zvýši tlak na infláciu, tá by mala do roku 2027 klesnúť na 2,4 percenta.

„Potvrdenie ratingu od najrenomovanejšej agentúry je dôležitý signál pre finančné trhy a je potvrdením dobrej práce ministerstva financií a vlády Slovenskej republiky,“ povedal minister financií Ladislav Kamenický. V prvej polovici decembra by svoje nové hodnotenia mali zverejniť aj agentúry Fitch a Moody’s.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: