Inflácia v Eurozóne podľa dnes zverejnených predbežných údajov Eurostatu v apríli narástla, avšak iba mierne. Konečné údaje sa od predbežných (tzv. flash estimate) obvykle líšia iba výnimočne. Medziročná HICP inflácia eurobloku bola vo štvrtom kalendárnom mesiaci na úrovni 7,0%, po tom čo v marci dosiahla 6,9%. Inflácii v EMU zabránil momentálne v jej ďalšom poklese iba nárast v niektorých krajinách na juhu Európy, konkrétne Francúzsku, Taliansku, či Španielsku. Avšak potravinová inflácia začína klesať a jej pokles je viditeľný aj v týchto krajinách.
EMU: inflácia (HICP, medziročne v %)
V Nemecku, čiže najväčšej ekonomike eurozóny celková inflácia klesla tiež, a to zo 7,8% na 7,6% medziročne. Pokles medziročnej úrovne inflácie bol viditeľný takmer vo všetkých sledovaných spolkových regiónoch. V Nemecku začala klesať aj potravinová inflácia.
Nemecká potravinová inflácia (Germany CPI food, medziročne v %)
Na Slovensku klesla harmonizovaná inflácia v apríli zo 14,8% na 14,0% medziročne a klesá druhý mesiac po sebe. Je to najnižšia úroveň od septembra minulého roku. Dobrou správou je, že potravinová inflácia začína klesať aj u nás. Jej hodnota je stále relatívne vysoká, ale zdá sa že najhoršie by sme mohli mať za sebou. Naznačujú to dáta z ďalších krajín ako aj svetové ceny potrvín. Potraviny vrátane alkoholu a tabaku rástli na Slovensku v apríli tempom 22% (marec 24%), čo je najpomalšie tempo od septembra 2022.
Spomaľovanie potravinovej inflácie je pozorovateľné aj ďalších krajinách ako Nemecko, Francúzsko, Taliansko alebo Holandsko. Ak nepríde k nejakému dramatickému prekvapeniu, tak tento trend by mohol pokračovať aj v ďalších mesiacoch. Naznačuje to napríklad index cien potravín OSN (FAO UN World Food Index), ktorý klesol na najnižšiu úroveň od júla 2021.
FAO UN World Food Index
Marek Gábriš, hlavný ekonóm ČSOB