Ole Hansen, vedúci komoditnej stratégie Saxo Bank


(Inzercia)

Či už máte radi mliečnu čokoládu, bielu čokoládu alebo uprednostňujete chuť tmavej čokolády, všetci si z času na čas radi doprajeme sladkú maškrtu. Blížiaca sa Veľká noc je zároveň jedným z najobľúbenejších čokoládových sviatočných období s rekordnými predajmi pre výrobcov.

Situácia dnes je však napätá. Zažívame parabolický nárast ceny kakaa, ktorá sa dostala na úroveň 9 250 USD za tonu. Kakao je dnes  drahšie ako meď, ktorej cena sa v Londýne v súčasnosti pohybuje okolo 8 850 USD za tonu. „Ceny kakaových futures vzrástli v New Yorku počas minulého roka o 215 %, kým v tomto roku je to zatiaľ 118 %. Trh je momentálne v úplnej panike, kedy sa výrobcovia čokolády snažia získať dodávky z iných zdrojov ako zo západnej Afriky, kde dodávky do prístavov zaostávajú za minulým rokom takmer o 30 %,” hovorí Ole Hansen, vedúci komoditný stratég Saxo Bank. Už niekoľko týždňov nie je táto rally riadená špekulantmi. Tí znižujú svoje pozície v Londýne aj New Yorku.

Namiesto toho je rally poháňaná výrobcami čokolády, ktorí nakupujú futures, aby získali dodávky alebo, aby pokryli svoje hedžové pozície. “Počas osemtýždňového obdobia končiacom 19. marca výrobcovia nakúpili 296 tis. ton na futures trhu v New Yorku a 530 tis. ton na londýnskom trhu. Počas toho istého obdobia hedžové fondy špekulatívni obchodníci znížili svoje pozície celkovo o 715 tis. ton,” hovorí odborník Saxo Bank. Podľa neho bude rally bude pokračovať, kým producenti čokolády nezískajú kakao, ktoré potrebujú, alebo kým ceny nedosiahnu úrovne, ktoré urýchlia spomalenie dopytu.

Vyššie ceny alebo shrinkflácia?

“Spotrebitelia by sa nemali okamžite obávať toho, že rastúca cena kakaa ovplyvní nákupy veľkonočných vajíčok v tomto roku. Nárast cien kakaa sa však pravdepodobne prejaví neskôr v priebehu roka, jednak v podobe vyšších cien  a/alebo „shrinkflácie“, teda zmenšenia veľkosti alebo gramáže produktov  pri zachovaní rovnakej ceny,” dodáva hlavný komoditný stratég Saxo Bank.

Významný nárast cien kakaa možno pripísať kombinácii viacerých faktorov najmä v západnej Afrike. Pobrežie Slonoviny a Ghana patria medzi popredných svetových producentov kakaových bôbov. Minulý rok sa v týchto krajinách niesol v znamení náročných poveternostných podmienok, najmä intenzívnych horúčav, ktoré negatívne ovplyvnili produkciu kakaa. Okrem toho rastúce náklady na pesticídy a hnojivá spôsobili náročnú finančnú situáciu pre farmárov, ktorí čelili problémom, ako si zaobstarať tieto životne dôležité komponenty na ochranu plodín. Situáciu komplikujú aj škodcovia, ktorí ničia rastliny, čím ďalej znižujú výnosy.

Zatiaľ čo slabá úroda v západnej Afrike zostáva hlavným dôvodom problému, v Európe vzrástli obavy aj z toho, že pripravované nariadenia EÚ s cieľom zastaviť predaja produktov, ktoré ničia lesy, v obchodoch, ešte viac sťažia zabezpečenie dodávok pre popredných výrobcov čokolády.


(Inzercia)