Zamestnancom, ktorým musí ich zamestnávateľ vykonávať exekučné zrážky zo mzdy, od leta stúpne čistá mzda. Dôvodom je rast životného minima, na ktoré sú exekučné zrážky priamo naviazané. Vďaka vyššiemu životnému minimu sa zvýši chránená suma, na ktorú exekútor nemôže siahnuť. Zamestnanci tak na jednej strane budú dostávať vyššiu mzdu, no svoj dlh budú splácať o niečo dlhšie. Keďže sa životné minimum mení od júla, vyššiu výplatu pracujúci dostanú prvýkrát v auguste tohto roka.

Životné minimum stúpne od začiatku júla tohto roka zo súčasných 268,88 eura na 273,99 eura mesačne. Zvyšuje sa totiž o rast inflácie nízkopríjmových domácností, ktorá podľa štatistikov dosiahla v apríli tohto roka úroveň 1,9 percenta. Podľa zákona životné minimum predstavuje minimálnu mesačnú sumu, ktorá je potrebná na výdavky jednej osoby v hmotnej núdzi. Preto je zároveň v rôznych percentuálnych podobách chránená aj pred exekútormi.

To, koľko peňazí po novom poputuje na splácanie dlhu, záleží hlavne od výšky príjmu, vyživovaných osôb, samotného dlhu a jeho druhu. Viac zostane hlavne tým, od ktorých exekútor vymáha neprednostné pohľadávky. Vtedy ide na splácanie dlhu menšia časť výplaty. Chránená čiastka pri neprednostných pohľadávkach, ktoré tvoria napríklad splátky úverov, je vo výške 140 percent životného minima. Pri prednostnej pohľadávke tvorí nepostihnuteľná suma sto percent sumy životného minima.

Exekučné zrážky zo mzdy od júla

Ešte do konca júna tohto roka platí, že keď sa pri neprednostných pohľadávkach uplatnia exekučné zrážky zo mzdy, každému dlžníkovi musí zostať minimálne 376,43 eura mesačne. Od júla chránená suma stúpne na úroveň 383,59 eura mesačne. Suma, na ktorú sa exekúcia zrážkami zo mzdy nevzťahuje, sa ešte zvýši o 25 percent z tejto sumy, ak dlžník niekoho vyživuje. Ide napríklad o deti, ale uplatňuje sa aj na manžela či manželku, ktorí nemajú príjem. Chránená suma tak môže stúpnuť o 95,90 eura.

Keď sa uplatnia exekučné zrážky zo mzdy pri prednostných pohľadávkach, dlžníkovi musí od júla tohto roka zostať minimálne 273,99 eura mesačne. To znamená, že suma sa zmení rovnako ako samotné životné minimum. Prednostné pohľadávky sú napríklad výživné, náhrady škody po ublížením na zdraví, dane, dlhy na odvodoch a podobne. Aj pri prednostných pohľadávkach sa suma zvyšuje o 25 percent pri vyživovaní ďalších osôb v domácnosti. Rásť môže o 68,50 eura a pri penzistoch o 137 eur.

Exekučné zrážky zo mzdy od 1. júla 2024
Ilustračné foto: Depositphotos

Pri exekúciách je stanovená hranica príjmu, nad ktorou môže zvyšok výplaty exekútor zobrať bez obmedzenia. Od júla stúpne zo sumy 1 129,29 eura na 1 150,77 eura mesačne. Zostávajúca čiastka až do tejto hranica sa delí na tretiny. Pri neprednostných pohľadávkach ide na splácanie exekúcie jedna tretina a dve tretiny ostávajú dlžníkovi. Pri prednostných pohľadávkach idú dve tretiny na splátky a tretina ostáva dlžníkovi. Všetko nad sumou 1 150,77 eura môže od júla exekútor zobrať bez obmedzenia.

Zmeny zvýšia čistú mzdu

Keď chránená suma stúpne, znamená to, že zamestnancom s exekúciu stúpne ich čistá mzda. Exekučné zrážky zo mzdy síce klesnú od júla, no zamestnanci to vo výplate pocítia až v auguste. Vtedy totiž dostanú odpracované peniaze za predchádzajúci mesiac. Suma bude závisieť od toho, aký dlh exekútor vymáha, koľko zamestnanec zarába a či niekoho napríklad aj vyživuje

Ak zamestnanec zarába v čistom napríklad 700 eur mesačne, je slobodný, nemá ani deti a exekútor od neho vymáha dlh na splátkach úveru vo výške tisíc eur, uplatňujú sa na neho exekučné zrážky zo mzdy. Z jeho príjmu sa najprv odpočíta chránená suma 383,59 eura, keďže splátka je neprednostná pohľadávka. Výsledok sa potom rozdelí na tretiny, z čoho len jedna môže ísť na exekúciu.

Zamestnancovi bude firma v tomto prípade od júla strhávať z výplaty 105,47 eura mesačne. Na účet mu teda bude chodiť niečo vyše 594 eur. Oproti súčasnosti sa jeho výplata zvýši len o niečo vyše dvoch eur. Exekučné zrážky zo mzdy sa budú uplatňovať až dovtedy, kým zamestnanec celý svoj dlh nesplatí.

Exekučné zrážky zo mzdy od júla 2024 (tabuľka):

Exekučné zrážky a mzdaod 1. júla 2023od 1. júla 2024
Čistá mzda700 €700 €
Chránená suma376,43 €383,59 €
Chránená suma na ďalšie osoby00
Zrážka bez obmedzenia00
1/3 príjmu na neprednostnú pohľadávku107,86 €105,47 €
Zrážka zo mzdy107,86 €105,47 €
Výplata592,14 €594,53 €
Výpočet redakcie Finsider (exekučné zrážky zo mzdy)

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: