Slovensku v ozbrojených zboroch chýba zhruba 4 000 vojakov, 3 000 policajtov a 300 príslušníkov väzenskej a justičnej stráže. Vláda preto prišla s opatrením, ktoré by malo vzbudiť záujem o štátnu službu v bezpečnostných zložkách a tiež doplniť personálny stav najmä na funkciách v najnižších platových triedach. Od októbra tohto roka tak môžu policajti a príslušníci ďalších bezpečnostných zložiek požiadať o jednorazový dočasný stabilizačný a náborový príspevok. Vyplýva to z novely zákona o štátnej službe.


(Inzercia)

„Cieľom návrhu zákona je vytvoriť legislatívny rámec na prijatie bezodkladných opatrení v oblasti odmeňovania a starostlivosti o príslušníkov Policajného zboru, Slovenskej informačnej služby, Zboru väzenskej a justičnej stráže Slovenskej republiky a Národného bezpečnostného úradu, ako aj ozbrojených príslušníkov finančnej správy zavedením motivačných a stabilizačných nástrojov, ktoré predpokladajú zvrátenie nepriaznivej personálnej situácie v krátkom časovom horizonte,“ uvádza sa v dôvodovej správe zákona.

Zásadným opatrením je napríklad jednorazový stabilizačný príspevok vo výške 5 000 eur. Nárok naň majú policajti a ozbrojení príslušníci finančnej správy v prípade, že ich služobný pomer vrátane služobného pomeru v iných bezpečnostných či záchranných zložkách bude do konca júna budúceho roka trvať aspoň 20 rokov. Policajti aj ozbrojený príslušníci finančnej správy musia následne tri roky zotrvať v služobnom pomere. V opačnom prípade by museli vrátiť celý dočasný stabilizačný príspevok alebo jeho pomernú časť.

Štát chce pomocou stabilizačného príspevku udržať skúsených príslušníkov a tiež ozbrojených príslušníkov finančnej správy s dvadsať a viac ročnou praxou v služobnom pomere v bezpečnostných zložkách.

Príspevok na bývanie a nábor

Od októbra začal platiť aj takzvaný dočasný náborový príspevok na úrovni 5 000 eur. Môžu ho získať policajti a ozbrojení príslušníci finančnej správy v príprave, ktorých prvýkrát prijmú od októbra tohto roka do konca budúceho roka. Policajt oň bude môcť požiadať až po získaní policajného vzdelania a ustanovení do funkcie. Ozbrojený príslušník finančnej správy bude môcť požiadať o príspevok až po získaní profesijného vzdelania. Opäť platí, že v služobnom pomere musia zotrvať päť rokov. V opačnom prípade musia príspevok vrátiť.

náborový príspevok
Od októbra môžu policajti požiadať o dočasný stabilizačný a náborový príspevok (Ilustračné foto: Freepik/náborový príspevok)

Dočasným náborovým príspevkom sa štát snaží aj o doplnenie personálneho stavu. „Najmä na funkciách v najnižších platových triedach, ktoré sú systemizované na základných útvaroch bezpečnostných zložiek a tiež na funkciách, na ktoré je potrebné získať kvalifikovaných odborníkov. V tejto súvislosti sa odstraňuje aj zákonná prekážka možnosti priznať osobný príplatok príslušníkovi bezprostredne po prijatí do služobného pomeru ešte pred uplynutím jeho skúšobnej doby,“ píšu legislatívci v návrhu. Predtým to mohlo trvať aj 18 mesiacov a výška príplatku môže byť aj sto percent funkčného platu.

Od januára budúceho roka si prilepšia príslušníci ozbrojených zložiek aj v prípade príspevku na bývanie. Týka sa to najmä tých, ktorí pracujú v oblastiach s vysokými nákladmi na bývanie. Maximálna suma príspevku stúpne z pôvodných 500 eur na 700 eur. Avšak, samotná suma závisí od miesta výkonu štátnej služby. Novinkou je aj to, že príspevok na bývanie budú môcť získať aj príslušníci finančnej správy. Ten bude tiež v maximálnej výške 700 eur.

Zlepšenie podmienok a odmeňovania

Ministri vnútra, spravodlivosti a obrany ešte počas tohtoročného leta predstavili návrhy na riešenie nepriaznivej personálnej situácie v ozbrojených zboroch. Okrem opatrení, ktoré boli zavedené v novele zákona, sa uvažuje o zavedení inštitútu rodičovskej dovolenky aj v legislatíve bezpečnostných zborov. Vojaci, ktorí slúžili na misiách, by mali mať nárok na viac dní dovolenky. Ministerstvá debatujú aj o bezplatnom cestovaní v hromadnej doprave.

Ministerstvo vnútra tvrdí, že v súvislosti so sociálnym zabezpečením sa myslí aj na Hasičský a záchranný zbor. Pracuje sa aj na zlepšení pracovných podmienok občianskych zamestnancov. Počíta sa do toho obmena zastaralej výpočtovej techniky, budovanie autoparku po vzore Českej republiky, rekonštrukciu hasičských a policajných staníc či poskytovanie nájomných bytov.

Keďže v ozbrojených zboroch chýbajú ľudia, v hre je aj na nové nastavenie podmienok prijímacieho konania, ktoré bude mať bližšie k skutočnej práci policajta či vojaka.