Živnostníci, ktorí priznali svoje vlaňajšie príjmy v riadnom termíne, teda do konca marca tohto roka, môžu v priebehu júla očakávať list zo Sociálnej poisťovne. Bude ich informovať o tom, ako majú platiť odvody od júla 2024. Poisťovňa ich o tom bude automaticky informovať najneskôr do 22. júla. Spravidla to robí písomne alebo do e-schránky, ak ju má živnostník zriadenú.

O všetkom rozhodne výška minuloročného zárobku. Odvody nebudú musieť platiť tí podnikatelia, ktorí vlani zarobili menej ako 7 824 eur. Ide o hrubý zárobok pred odpočítaním výdavkov. To znamená, že aj živnostník, ktorí už mal povinnosť platiť sociálne odvody a neprekročil túto hranicu príjmu, ich už minimálne ďalší rok platiť nebude. Keď podnikateľ zarobil presnú sumu hranice zárobku alebo ju prekročil, výška odvodov sa vypočíta podľa jeho príjmu. Určite tak bude platiť aspoň minimálne odvody.

Sociálna poisťovňa tieto prepočty už automaticky urobila. Do úvahy sa brali daňové priznania za minulý rok, ktoré živnostníci podali do konca marca tohto roka. Keďže sa odvody platia mesačne pozadu, novú sumu treba zaplatiť najneskôr vo štvrtok 8. augusta. V prípade, že živnostník nezarobil dostatok peňazí, poslednú platbu za odvody posielal za jún. Ak si niekto priznanie odložil na koniec júna či septembra, novú výšku odvodov sa dozvie až v októbri tohto roka.

Kto bude platiť vyššie odvody

Zhruba 80 percent všetkých živnostníkov, ktorí podnikajú na Slovensku, platia len minimálne odvody. Najnižšie odvody sa platia z minimálneho vymeriavacieho základu, ktorý sa odvíja od priemernej mzdy spred dvoch rokov. To znamená, že v tomto roku je rozhodujúca priemerná mzda z roku 2022, kedy dosiahla 1 304 eur.

Keďže minimálny vymeriavací základ dosahuje polovicu priemernej mzdy, živnostníkom sa v tomto roku počítajú najnižšie odvody zo sumy 652 eur. Minimálne sociálne odvody sú tak 216,13 eura mesačne. Toľko budú platiť aj tí, ktorí mali pomerne vysoký príjem. Ak niekto napríklad zarobil 30-tisíc eur, jeho výdavky boli 18-tisíc eur a na odvodoch zaplatil 4 500 eur, od júla bude platiť len minimálne odvody.

Viac zaplatia tí podnikatelia, ktorým poisťovňa vypočíta vyšší vymeriavací základ, ako je ten minimálny. Počíta sa to sčítaním čiastkového základu dane živnostníka a zaplatených sociálnych a zdravotných odvodov za predchádzajúci rok. Ich súčet sa potom delí stanoveným koeficientom 1,486 a následný výsledok sa ešte delí číslom 12, teda počtom kalendárnych mesiacov v roku.

Živnostník mohol vlani zarobiť napríklad 48-tisíc eur a jeho výdavky boli na úrovni 20-tisíc. Celkovo za zdravotné a sociálne odvody zaplatil 6 000 eur, keďže predtým platil viac ako je stanovené minimum. Od júla tak bude platiť za sociálne poistenie 408,97 eura mesačne. Do zdravotnej poisťovne bude musieť od budúceho roka posielať 185,06 eura mesačne. Výška zdravotných odvodov sa totiž mení len v januári.

Odvody od júla 2024: Koľko budú po novom platiť živnostníci?
Ako sa zmenia odvody od júla 2024? (Ilustračné foto: Depositphotos/odvody od júla 2024)

Sociálne odvody od júla 2024 (príklady):

Príklad č. 1:

  • Príjem živnostníka: 30 000 €
  • Výdavky živnostníka: 18 000 €
  • Zaplatené odvody na zdravotné poistenie: 1 500 €
  • Zaplatené odvody na sociálne poistenie: 3 000 €
  • Sociálne odvody od júla 2024: 216,13 €
  • Zdravotné odvody od júla 2024: 97,80 €

Príklad č. 2:

  • Príjem živnostníka: 48 000 €
  • Výdavky živnostníka: 20 000 €
  • Zaplatené odvody na zdravotné poistenie: 2 000 €
  • Zaplatené odvody na sociálne poistenie: 4 000 €
  • Sociálne odvody od júla 2024: 408,97 €
  • Zdravotné odvody od júla 2024: 185,06 €

Poistné sa môže meniť dvakrát ročne

Živnostníci na začiatku svojho podnikania vôbec neplatia sociálne odvody. Táto povinnosť im vznikne až potom, keď podajú svoje prvé daňové priznanie. Výška odvodov sa odvíja od toho, koľko zarobili. Ich výška sa pritom mení až dvakrát ročne. Prvýkrát sa začínajú platiť v júli podľa zárobkov, prípadne v októbri pri odklade daňového priznania. Druhýkrát sa odvody môžu meniť v januári, keď sa pravidelne zvyšuje minimálny vymeriavací základ. Vtedy sa zvyšujú aj minimálne odvody.

Minimálne odvody sa počítajú z vymeriavacieho základu, ktorý sa každý rok mení podľa priemernej mzdy. V prípade vyššieho zárobku živnostník platí odvody zo skutočného vymeriavacieho základu a nie z minimálneho. Na rozdiel od Sociálnej poisťovne sa výška odvodov do zdravotnej poisťovne mení len raz za rok. To znamená, že počas celého tohto roku živnostníci platia rovnakú sumu a odvody sa im zmenia až od januára budúceho roku.

Ročné zúčtovanie príde živnostníkovi z jeho zdravotnej poisťovne podľa toho, kedy podal daňové priznanie za minulý rok. Ak to niekto urobil v riadnom termíne do konca marca, zúčtovanie mu spravidla príde na konci leta. Pre živnostníkov, ktorí si podanie odložili do konca júna či septembra, platí, že im poisťovňa spočíta odvody podľa príjmu na jeseň.

Pri živnostníkoch, ktorí platili minimálne odvody, zdravotná poisťovňa porovná všeobecný minimálny vymeriavací základ za predchádzajúci rok, z ktorého sa platili minimálne odvody a skutočný vymeriavací základ živnostníka podľa výšky jeho vlaňajších zárobkov. V prípade, že bude skutočný vymeriavací základ vyšší, živnostníkovi vznikne nedoplatok na zdravotnom poistení. Ak budú rovnaké alebo bude vlastný vymeriavací základ živnostníka nižší, podnikateľ nebude mať žiaden dlh ani preplatok. Nová výška zdravotných odvodov sa počíta rovnako ako pri sociálnom poistení.

Minimálne odvody v roku 2024

Minimálne sociálne odvody (€)Minimálne zdravotné odvody (€)Minimálne odvody spolu (€)
216,1397,80 (48,90)313,93
Výpočet: Finsider (odvody od júla 2024)

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: