Zamestnanci, ktorí majú výrazne nadpriemerné zárobky, čaká od januára budúceho roka zvýšenie odvodov. Ide o súčasť konsolidačného balíčka verejných financií, ktorý vláda predstavila v polovici septembra tohto roka. Priplatia si kvôli tomu, že sa zvýši maximálny vymeriavací základ pri platení sociálneho poistenia. Ten by mal stúpnuť zo sedemnásobku na 11-násobok priemernej mzdy spred dvoch rokov. Napriek tomu, že budú do poisťovne odvádzať viac peňazí, pri péenke či počas nezamestnanosti nedostanú vyššie dávky. Neprilepšia si ani pri odchode do penzie.

Platenie sociálnych odvodov má svoje pravidlá. Z hrubej mzdy ich odvádza zamestnanec zo svojej výplaty. Sadzba je na úrovni 9,4 percenta. Za pracovníka ich platí aj firma, no sadzba je vo výške 25,20 percenta a hradí ich z vlastných peňazí.

Legislatíva pozná aj maximálnu hranicu zárobku, z ktorého môžu byť odvody zaplatené. V súčasnosti je nastavená na úroveň sedemnásobku priemernej mzdy spred dvoch rokov. Pre tento rok platí sumu 9 128 eur. Poistné sa tak platí len zo mzdy, ktorá je pod touto úrovňou. Zárobok nad hranicou je už od odvodov oslobodený. Zamestnanec v súčasnosti platí sociálne odvody na úrovni maximálne 858,03 eura mesačne. Firma za takého pracovníka platí najviac 2 300,25 eura mesačne.

Výrazné zvýšenie odvodov

Keďže sa maximálny vymeriavací základ po konsolidácii zvýši na 11-násobok priemernej mzdy, zamestnanci aj firmy budú musieť do Sociálnej poisťovne odvádzať aj viac peňazí. Týka sa to hlavne tých pracovníkov, ktorí zarábajú viac ako 10-tisíc eur mesačne. Rozhodujúci pritom bude priemerná mzda v minulom roku. Tá dosiahla úroveň 1 430 eur mesačne.

Maximálny vymeriavací základ tak vzrastie na 15 730 eur. To je zároveň hranica zárobku, nad ktorou už bude príjem oslobodený od sociálnych odvodov. Zamestnanci z neho zaplatia najviac 1 478,62 eura a firmy 3 963,96 eura mesačne.

Keby sa výška maximálneho vymeriavacieho základu nemenila, najvyššia hranica zárobku, z ktorého sa platia odvody, by dosiahla niečo málo cez 10-tisíc eur. Pracovníci by platili najviac niečo málo cez 940 eur a zamestnávatelia maximálne vyše 2 520 eur mesačne. Výška odvodov tak bohatším zamestnancom a firmám, ktoré za nich musia platiť poistné, vzrastie takmer 1,6-násobne.

Zvýšenie odvodov
Zamestnancov, ktorí majú výrazne nadpriemerné zárobky, čaká zvýšenie odvodov (Ilustračné foto: Depositphotos/zvýšenie odvodov)

Vyššie dávky ani dôchodok nedostanú

Hoci lepšie zarábajúci zamestnanci budú platiť vyššie odvody, nedostanú za to vyššie dávky ani dôchodok. Aj dávky zo sociálneho poistenia majú totiž maximálnu hranicu. Jej výška je naviazaná tiež na priemernú mzdu. Medzi takéto dávky patrí materské, tehotenské, nemocenské, ošetrovné a podpora v nezamestnanosti. Treba dodať, že už v súčasnosti nemajú bohatší zamestnanci nárok na viac než je stanovené maximum. Na to bude napríklad v budúcom roku stačiť hrubá mzda 2 860 eur.

Maximálna suma dávky v nezamestnanosti za 31 dní aktuálne dosahuje 1 457,50 eura mesačne. Maximálna materská sa v budúcom roku dostane na maximálne 2 186,20 eura. Tehotenská bude zase najviac 423,20 eura pri 30-dňovom mesiaci alebo 437,30 eura pri 31-dňovom mesiaci. Ošetrovné za dva týždne bude od januára najviac 724 eur. Ak bude niekto od januára budúceho roka na péenke, maximálna výška jeho dávky bude 1 518,50 eura.

Pri vyšších odvodoch sa bohatší nemôžu spoliehať ani na to, že si tak budujú nárok na vyšší dôchodok od štátu. Ten sa totiž počíta maximálne z trojnásobku priemernej mzdy. Ak niekto zarába viac ako trojnásobok priemernej mzdy, nezapočíta sa mu to už do penzie, hoci odvody platiť musí.

Zvýšenie odvodov v roku 2025:

20242025
Maximálny vymeriavací základ9 128 eur15 730 eur
Maximálne odvody zamestnanca 858,03 eura1 478,62 eura
Maximálne odvody zamestnávateľa2 300,25 eura3 963,96 eura
Zdroj: Sociálna poisťovňa, výpočet Finsideru (zvýšenie odvodov)

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: