Kým banky ponúkali hypotéky za jednopercentný úrok, mnoho ľudí si kupovalo investičné byty na úver. A keďže bytov na prenájom bolo málo a ceny nehnuteľností rýchlo rástli, väčšina investorov dokázala zarobiť.


Dnes, keď hypotéky stoja viac ako štyri percentá, je situácia už zložitejšia. Kým v minulosti nájom dokázal často pokryť splátku hypotéky ako aj ostatné náklady spojené s bytom, v súčasnosti musia majitelia investičných nehnuteľností náklady na takýto byt dotovať. A dúfajú, že v budúcnosti sa im to vďaka nárastu ceny bytu vráti.

K vyššiemu výnosu pomáha investorom do nehnuteľností práve to, že majú úver od banky. Vďaka tomu investujú väčšiu čiastku, než akú v skutočnosti majú. A hoci akcie zarábajú dlhodobo viac ako nehnuteľnosti, vďaka tomu, že investori do nehnuteľností využívajú aj cudzie peniaze, dokážu často zarobiť viac, ako keby nakúpili akcie.

Zvyčajne banka vyžaduje, aby žiadateľ o hypotéku mal aspoň 20 percent vlastných peňazí. To znamená, že ak chce niekto kúpiť byt v hodnote 200-tisíc eur, potrebuje mať 40-tisíc eur a zvyšných 160-tisíc eur mu požičia banka. Ak by investoval napríklad do akcií, vložil by len svojich 40-tisíc, ktoré by sa mu zhodnocovali. No v prípade bytu sa mu zhodnocuje celých 200-tisíc eur.

Čo hovoria odborníci na to, či sa dnes oplatí kúpiť investičný byt na hypotéku alebo nie? Odpovede siedmich expertov nájdete v tomto článku.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: