Blížiace sa prezidentské voľby v USA, ktoré sa uskutočnia 5. novembra, vyvolávajú veľký záujem medzi investormi a analytikmi, ktorí sa snažia odhadnúť vplyv výsledku volieb na finančné trhy. Saxo Bank na základe historických skúseností a súčasného makroekonomického vývoja očakáva pozitívny vývoj na akciových trhoch v prípade, že vo voľbách zvíťazí Kamala Harrisová.


(Inzercia)

„Historicky majú akciové trhy tendenciu fungovať dobre v prvom roku demokratického predsedníctva. Hlavné indexy ako Russell 2000 a NASDAQ často vykazujú silnejšie zisky,“ uvádza Althea Spinozzi, vedúca FX stratégií Saxo Bank. Očakáva, že pozitívny výkon by mohol pokračovať najmä v prípade zavedenia fiškálnych stimulov pre ľudí s nižšími príjmami, čo by ďalej podporilo rast trhov.

V prípade víťazstva Kamaly Harrisovej sa predpokladá stabilizácia cien drahých kovov, pričom znížený dopyt po zlate, ktoré je často považované za bezpečný prístav v časoch neistoty, by mohol viesť k ich poklesu. Naopak, ropa WTI by mohla zaznamenať stabilné alebo mierne zisky, a to aj napriek tomu, že demokrati by sa mohli viac zamerať na obnoviteľnú energiu.

Americké štátne dlhopisy by podľa Saxo Bank mohli zaznamenať stabilné výnosy, pretože demokratické predsedníctva často presadzujú politiku zameranú na ekonomickú stabilitu. To by mohlo viesť k skromným zmenám úrokových sadzieb a vyváženej výkonnosti na dlhopisových trhoch.

Na druhej strane, ak by sa do Bieleho domu vrátil Donald Trump, očakáva sa zmiešaný výkon na akciových trhoch. „Niektoré sektory, najmä energetika a priemysel, môžu profitovať z deregulácie a propodnikateľskej politiky. Vzhľadom na súčasné vysoké ocenenia však môže dôjsť k zvýšenej volatilite, pretože investori budú opatrní,“ predpokladá A. Spinozzi.

Zlato by počas republikánskeho predsedníctva mohlo zaznamenať pozitívny výkon, najmä v čase ekonomickej neistoty alebo geopolitického napätia. Americké štátne pokladničné poukážky by podľa Saxo Bank mohli vykazovať zmiešaný výkon, pričom by sa kombinoval dopyt po bezpečných aktívach s možnosťou vyšších úrokových sadzieb v dôsledku hospodárskych politík podporujúcich rast.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: