Inflácia na Slovensku v auguste prekvapivo zrýchlila na 2,8 % z júlových 2,6 %, dosahujúc tretiu najvyššiu hodnotu od začiatku roka. Podľa údajov Štatistického úradu SR k rastu cien najviac prispeli potraviny, nealkoholické nápoje a doprava. Analytici očakávali miernejší vývoj, pričom zdraženie potravín v letných mesiacoch je netypické.


Spotrebiteľské ceny v auguste medzimesačne vzrástli v priemere o 0,2 %. Ceny sa zvýšili v 6 z 12 výdavkových skupín, najviac v doprave (1,3 %) a v potravinách a nealkoholických nápojoch (0,6 %). Nárast cien potravín bol výrazne vyšší ako priemerný medzimesačný rast od začiatku roka.

Zdražovanie sa dotklo 7 z 9 sledovaných potravinových položiek. Najvýraznejšie rástli ceny ovocia (4,5 %), mlieka, syrov a vajec (1,2 %), olejov a tukov (1,5 %) a cukru a cukroviniek (2,1 %). Lacnejší bol chlieb a obilniny, ako aj zelenina.

V odbore doprava, napriek výraznému zlacneniu pohonných hmôt o 2,9 %, celkové ceny vzrástli o 1,3 % vďaka zvýšeniu cien dopravných služieb o 13 %. „V ich cenách sa odzrkadľujú vyššie ceny energií, ktoré sa do ich cien dostávali až s oneskorením, ale pravdepodobne najmä vyššie mzdové náklady, keď na rast miezd v sektore tlačí aj kritický nedostatok pracovnej sily (vodičov), zvýraznený odchodmi do predčasných dôchodkov.,“ uviedol analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák.

Medziročne boli ceny vyššie vo všetkých 12 výdavkových skupinách, najviac v odbore vzdelávanie (10 %). Potraviny a nealkoholické nápoje zdraželi o 3,2 %, pričom najviac sa zvýšili ceny olejov a tukov (14 %), chleba a obilnín (5 %) a cukru a cukroviniek (7 %). Ovocie bolo medziročne lacnejšie o 2,1 %.

„Spotrebiteľská inflácia v auguste prekvapivo zrýchlila, a to aj napriek pomerne citeľnému zlacneniu pohonných hmôt. Na túto ročnú dobu netypický nárast cien zaznamenali predovšetkým potraviny,“ dodal Koršňák. Podľa neho gro celkovej medziročnej inflácie (takmer 40 %) tvoria trhové služby, živené dynamickým rastom miezd.

Analytici očakávajú, že v nasledujúcich mesiacoch sa systematické zvoľňovanie rastu cien z prvej polovice roka neobnoví. Inflácia by sa v poslednom štvrťroku mala pohybovať okolo 3 %. V úvode budúceho roka môže konsolidácia verejných financií priniesť nový inflačný impulz, ktorý môže infláciu zvýšiť až k 4 % či 5 %, v závislosti od prijatých opatrení.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: