Spoločnosť AXA XL oznámila rozšírenie svojho kybernetického poistenia o nové krytie, ktoré reaguje na riziká spojené s vývojom vlastných modelov generatívnej umelej inteligencie. Nové krytie je dostupné globálne prostredníctvom špeciálneho dodatku k existujúcim poistným produktom.


(Inzercia)

Podľa Michaela Colaa, globálneho riaditeľa upisovania pre kybernetické poistenie v AXA XL, sa stále viac spoločností snaží využívať generatívnu umelú inteligenciu na zlepšenie efektivity a zákazníckej skúsenosti. Tento trend však prináša aj nové riziká, vrátane možného zneužitia technológie, problémov s dodržiavaním predpisov a potreby dôkladných bezpečnostných opatrení na zabezpečenie zodpovedného a bezpečného používania týchto systémov.

Jedným z nových rizík, ktoré AXA XL poistením pokrýva, je takzvaná „otrava dát“, kedy môžu útočníci manipulovať alebo kontaminovať údaje použité na trénovanie modelov umelej inteligencie. Týmto spôsobom môžu ohroziť výkon a presnosť systémov, čo pre firmy znamená nákladné procesy spojené s opravou a potenciálne právne komplikácie.

Ďalším krytým rizikom je porušenie autorských práv a licenčných podmienok, ak spoločnosti nedostatočne zaistia súhlas na použitie materiálov, ako sú autorské diela alebo softvér. Nové poistenie pokrýva aj prípady, keď firmy nedodržiavajú regulačné nariadenia, ako je napríklad európsky AI Act, ktorý sa zameriava na kontrolu vývoja a používania systémov umelej inteligencie.

Nové poistenie je dostupné ako dodatok k poistke CyberRiskConnect a bude k dispozícii v krajinách ako USA, Kanada, Spojené kráľovstvo, v rámci trhu Lloyd’s, ale aj v Európe a Ázii.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: