Káva je pre mnohých ľudí neoddeliteľnou súčasťou každodenného života. V krajinách ako Taliansko je jej cena dokonca regulovaná, aby sa zabránilo nadmernému zdražovaniu, najmä v turistických oblastiach. Aktuálne dianie na svetových trhoch však naznačuje, že cena kávy by mohla výrazne stúpnuť, čo by mohlo ovplyvniť jej dostupnosť pre bežných spotrebiteľov.


Podľa analýzy spoločnosti XTB je Brazília, najväčší producent kávy na svete, kľúčovým hráčom ovplyvňujúcim globálny trh. Hoci sa očakáva, že v sezóne 2024/2025 dosiahne rekordnú produkciu takmer 100 miliónov 60-kilogramových vriec kávy Arabica, obavy z možných revízií týchto prognóz tlačia ceny na najvyššie úrovne od roku 2011.

Produkcia kávy Robusta, ktorá je populárna pri výrobe instantnej kávy, by mala tiež zaznamenať nárast na úroveň 76 miliónov vriec. Celková svetová produkcia by tak mohla dosiahnuť približne 176 miliónov vriec, čím by sa vyrovnal rekord zo sezóny 2020/2021. Spotreba kávy sa predpokladá na úrovni takmer 171 miliónov vriec, čo je len o niečo menej ako očakávaná produkcia.

Zásoby kávy sa však vyčerpávajú a nachádzajú sa na najnižšej úrovni od roku 2001. Na burze ICE by podľa XTB mohli zásoby na prelome rokov 2023/2024 klesnúť na najnižšiu hodnotu od roku 1999. Dôležitým faktorom je aj obmedzená trvanlivosť kávy, ktorá sa nedá skladovať dlhodobo bez straty kvality.

Nepriaznivé poveternostné podmienky v poslednom období negatívne ovplyvnili kvalitu kávových zŕn. To zvyšuje dopyt po vysoko kvalitnej káve z Južnej Ameriky a Afriky. Mnohé plantáže boli v minulosti opustené kvôli nízkym cenám, ktoré pred niekoľkými rokmi klesli pod 100 centov za libru počas pandémie.

Aktuálna cena kávy presahuje 260 centov za libru, čo podčiarkuje oživenie trhu a vplyv dynamiky ponuky a dopytu. Ak tento trend bude pokračovať, káva by sa podľa analýzy XTB mohla stať drahšou komoditou, čo by spotrebitelia pocítili vo svojich peňaženkách, hoci konečná cena závisí aj od nákladov na spracovanie, dopravu a predaj.

Otázkou zostáva, či káva pôjde v stopách kakaa, ktorého ceny nedávno dosiahli historické maximá. Ak sa situácia nezmení, môže sa stať, že káva prestane byť bežným nápojom a stane sa luxusným tovarom pre mnohých ľudí.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: