Cena zlata dosiahla v stredu rekordnú úroveň, informovala agentúra Reuters. Komentáre predstaviteľov Federálneho rezervného systému (Fed) zvýšili očakávania o septembrovom znížení úrokových sadzieb v USA, čo má za následok rast ceny zlata.


Nové maximum je na úrovni 2 482,29 dolára za uncu. „Zdá sa, že je evidentné, že Fed v septembri zníži úrokové sadzby a spolu s konceptom de-dolarizácie, kedy centrálne banky nakupujú viac zlata v porovnaní s výnosmi amerických štátnych dlhopisov, je to teraz katalyzátor, ktorý ženie zlato na tieto maximá,“ povedal pre Reuters Alex Ebkarian, prevádzkový riaditeľ spoločnosti Allegiance Gold.

Predseda Fedu Jerome Powell v pondelok uviedol, že nedávne údaje o inflácii „pridávajú určitú dôveru“ v to, že tempo rastu cien sa udržateľne vracia k cieľu centrálnej banky. Predstavitelia Fedu Adriana Kugler a John Williams tiež vyjadrili opatrný optimizmus, že inflácia sa vracia k cieľu 2 %.

„Uvidíme určitú volatilitu, keď trh potrebuje potvrdiť, že to nie je len dočasná eufória,“ povedal pre Reuters A. Ebkarian. Dopyt zo západných trhov, geopolitické riziká a potenciálne hrozby recesie by podľa neho mohli posunúť cenu zlata na 2 600 až 2 700 dolárov za uncu v druhej polovici roka.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: