Podľa najnovšej analýzy spoločnosti RE/MAX dosahujú ceny bytov v Bratislave úroveň porovnateľnú so západoeurópskymi metropolami. V prvej polovici roku 2024 sa priemerná cena za meter štvorcový v starších bytoch pohybovala na úrovni 3 770 eur, pričom ceny novostavieb často presahujú hranicu 5 000 eur/m². Bratislava tak v oblasti cien konkuruje mestám ako Praha, Madrid, Viedeň či Berlín a dokonca presiahla ceny v Ríme, kde meter štvorcový stojí 3 179 eur.


(Inzercia)

Napriek vysokým cenám je Bratislava hlavným centrom realitného trhu na Slovensku, kde sa realizuje skoro 32 % všetkých transakcií. Ceny v ostatných slovenských mestách sú výrazne nižšie – napríklad v Banskej Bystrici stojí meter štvorcový staršieho bytu priemerne 2 150 eur, zatiaľ čo v Košiciach je to 2 600 eur.

Rastúci dopyt po bývaní v Bratislave je spôsobený najmä jej pozíciou ako ekonomického centra Slovenska s dobre platenými pracovnými príležitosťami a kvalitnou infraštruktúrou. Tieto faktory nielen lákajú domácich obyvateľov, ale aj zahraničných investorov, čím sa posilňuje konkurencieschopnosť Bratislavy medzi európskymi metropolami.

Generálny riaditeľ RE/MAX Česko a Slovensko, Jan Hrubý, upozorňuje, že klesajúca inflácia a pokles cien hypoték môžu prispieť k ďalšiemu oživeniu dopytu: „Na Slovensku pozorujeme pozitívne signály oživenia dopytu. Kým inflácia klesá, úrokové sadzby hypoték sa pohybujú okolo 5 % alebo vyššie, čo ovplyvňuje dostupnosť nových nehnuteľností. Na porovnanie, v Českej republike sú hypotéky na úrovni 4 % až 5 %. Aj keď je na Slovensku situácia iná ako v Českej republike, kde pokles úrokových sadzieb priamo podporil zvýšený dopyt, veríme, že s postupným zlepšovaním ekonomickej situácie a stabilizáciou cien sa aj na Slovensku očakáva nárast záujmu o nehnuteľnosti.“

Vysoké ceny nehnuteľností nútia mnohých Bratislavčanov zvažovať bývanie na predmestiach alebo v iných mestách, čím sa mení demografia hlavného mesta. Rastúce ceny obmedzujú prístup k vlastníctvu nehnuteľností najmä pre mladé rodiny, ktoré si častejšie volia drahé prenájmy. Developeri sa snažia prilákať kupcov pomocou rôznych stimulov, napríklad splátkovými prázdninami či príspevkami na splátky.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: