V 36. týždni (od 2. do 9. septembra) pokračoval na Slovensku pokles cien pohonných hmôt. Benzín podľa Štatistického úradu SR zlacnel o 0,013 €/l (0,85 %) na 1,516 €/l, zatiaľ čo nafta klesla o 0,015 €/l (1,04 %) na 1,428 €/l. Cena ropy na svetových trhoch zaznamenala najväčší týždenný prepad od októbra 2023, keď sa krátkodobo dostala pod hranicu 70 dolárov za barel, čo je najnižšia úroveň od roku 2021.


Hlavným dôvodom poklesu cien ropy je podľa analytika XTB Mareka Nemkyho slabší výhľad na spotrebu ropných produktov, najmä pohonných hmôt, vzhľadom na pretrvávajúcu ekonomickú neistotu v Číne, ktorá je najväčším dovozcom ropy. Prichádzajúce makroekonomické údaje naznačujú slabý rast spotrebiteľských cien a oslabenie trhu práce v Spojených štátoch, čo môže signalizovať spomalenie ekonomickej aktivity aj v tejto krajine.

K zníženiu cien prispeli aj nižšie prognózy rastu dopytu po rope, dokonca aj od organizácie OPEC, ktorá očakáva slabší rast dopytu v tomto aj budúcom roku, čím potvrdzuje predpoklady obchodníkov.

Geopolitické riziká síce naďalej pretrvávajú, no deeskalácia napätia medzi Iránom a Izraelom spôsobila, že obchodníci im nepripisujú veľkú váhu, čo sa prejavilo aj na cenách ropy. Na druhej strane sa objavujú nové riziká súvisiace s počasím, keďže v Mexickom zálive je uzavretých až 39 % ropných vrtov kvôli prichádzajúcemu hurikánu Francine. „Obchodníci sa však stále zameriavajú na dlhodobé trendy na trhu a tak ceny ropy ostávajú na predkrízových úrovniach,“ uviedol M. Nemky z XTB.

Organizácia OPEC+ prispela mierne k vyšším cenám ropy tým, že odložila plánované uvoľnenie reštrikcií z októbra o ďalšie dva mesiace. Výraznejšiu reakciu cien ropy to však neprinieslo, keďže vplyv OPEC na trh postupne klesá a obchodníci sa sústredia na dlhodobé vyhliadky.

Ceny veľkoobchodných palív v Rotterdame pokračovali v poklese v reakcii na nižšie ceny ropy na burze. Očakáva sa, že ceny na čerpacích staniciach budú v nasledujúcom týždni naďalej klesať. „Dlhodobo však vidím takéto nízke ceny ropy ako nereálne, keďže na trhu je množstvo rizík, od geopolitiky, po riziká na počasí až po robustnú americkú ekonomiku,“ upozornil M. Nemky. „Krátkodobo však budeme môcť pozorovať na týchto štatistikách ešte nižšie ceny pohonných hmôt,“ dodal.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: