Z hrubej mzdy platia zamestnanci odvody a daň. Na účet im potom príde čistá mzda, ktorá je často výrazne nižšia ako tá hrubá. No zamestnancom, ktorí majú deti, sa daň znižuje o daňový bonus. Vďaka tomu zarobia viac a ich čistá mzda môže byť v niektorých prípadoch dokonca vyššia ako hrubá.


(Inzercia)

O daňový bonus sa znižuje priamo daň. A v prípade, že je ich daň nižšia ako daňový bonus, štát im doplatí rozdiel. Napríklad, ak si niekto uplatňuje daňový bonus na jedno dieťa vo výške 140 eur a jeho daň by mala byť pred odpočítaním bonusu na úrovni 50 eur, nielenže nebude platiť žiadnu daň, ale štát mu vyplatí k čistej mzde ešte 90 eur.

Zamestnanec s hrubým príjmom 1 500 eur, ktorý nemá deti, dostane v čistom na účet 1 141,59 eura. Na daniach zaplatí 157,41 eura a na odvodoch 201 eur. Ak by si v tomto roku uplatnil daňový bonus na tri deti do 18 rokov, na každé z nich sa mu jeho čistý príjem zvýši o 140 eur, čo je spolu 420 eur. Jeho čistý príjem vďaka tomu stúpne na 1 561,59 eura. Jeho čistá mzda tak bude o vyše 60 eur vyššia ako hrubá.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: