Po silnom raste drahých kovov zo začiatku roka, prechádza teraz sektor drahých kovov dlhším obdobím konsolidácie. Podľa hlavného komoditného stratéga Saxo Bank Ole Hansena tak investori a obchodníci majú čas nadýchnuť sa a prispôsobiť sa novým a vyšším úrovniam.


Zlato sa dvakrát neúspešne pokúšalo prekonať úroveň 2 400 dolárov, no od začiatku apríla uzatváralo denné obchodovanie v rozmedzí 2 280 až 2 380 dolárov. Podľa O. Hansena je najväčšou prekážkou pre dosiahnutie vyšších úrovní to, že Čínska ľudová banka po 18 mesiacoch nepretržitého nakupovania v máji pozastavila svoje nákupy.

„Čína, ktorá je hlavným ťahúňom rastu zlata od roku 2022, podľa nášho názoru ani zďaleka neskončila s nákupom zlata a veríme, že táto pauza je skôr spôsobená tým, že banka nechce platiť rekordné ceny. Rovnako svoju rolu zohrala aj nedávna pozornosť venovaná čínskym súkromným nákupcom, ktorí sú ďalším významným hnacím motorom dopytu po fyzickom zlate. Tí sa dostali do centra pozornosti, hoci sa pozornosti bežne vyhýbajú. Čínsku nákupnú pauza však považujeme za dočasnú. Celkovo sa zlato stále konsoliduje, pričom táto fáza môže trvať dlhšie, no celkovo sa dlhodobý býčí výhľad nezmenil,“ hovorí O. Hansen.

Podľa experta Saxo Bank nárast cien vo februári a marci podporil silný dopyt zo strany správcov investícií ako sú hedžové fondy. „Tým, že sa zapojili do rally v ranom štádiu, následne neboli nútení predať pozície, keďže súčasná fáza korekcie udržiavala ceny nad úrovňami, ktoré by ich inak prinútili znížiť svoju expozíciu,“ vysvetľuje O. Hansen.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: