Z asociácií, ktoré zastupujú spoločnosti na finančnom trhu, hospodári s najväčším rozpočtom Slovenská banková asociácia (SBA). V minulom roku mala celkové výnosy na úrovni 2,835 milióna eur. Za ňou s veľkým odstupom nasleduje Slovenská asociácia poisťovní, ktorá mala vlani výnosy tesne pod úrovňou 1,1 milióna eura. Vyplýva to zverejnených účtovných závierok jednotlivých organizácií.


(Inzercia)

Jednotlivé asociácie okrem toho, že sú záujmovými združeniami firiem z daného odvetvia, často vykonávajú aj inú činnosť. SBA i SLASPO napríklad ponúkajú osobitné finančné vzdelávanie pre sprostredkovateľov, s čím sú spojené aj náklady. SBA mala vlani z podnikateľskej činnosti príjmy na úrovni 462-tisíc eur. SLASPO si zase takto prilepšila o necelých 80-tisíc eur.

Zaujímavé je porovnanie dvoch sprostredkovateľských asociácií. Kým Asociácia finančných sprostredkovateľov a finančných poradcov (AFISP) mala vlani výnosy 410-tisíc eur, Slovenská asociácia sprostredkovateľov v poisťovníctve (SASP) ich mala na úrovni 61-tisíc eur. Rozdiel je v tom, že AFISP vykonáva aj školenia a skúšky pre sprostredkovateľov. Z podnikateľskej činnosti tak mala príjem na úrovni 373-tisíc eur. Výrazne viac vybrala aj na členských príspevkoch. Kým členovia AFISPU vlani celkovo zaplatili na členskom 34-tisíc eur, SASP od svojich členov zinkasovala necelých 14-tisíc eur.

S akým rozpočtom hospodárili asociácie finančných spoločností v roku 2023

AsociáciaVýnosy (€)
Slovenská banková asociácia2 835 039
Slovenská asociácia poisťovní1 098 358
Asociácia finančných sprostredkovateľov a finančných poradcov410 252
Asociácia obchodníkov s cennými papiermi390 061
Slovenská asociácia správcovských spoločností213 607
Slovenská asociácia sprostredkovateľov v poisťovníctve61 066
Asociácia dôchodkových správcovských spoločností40 000
Zdroj: Finstat

Aká je podpora a zmysel asociácií vo finančnom sektore?

Aj na túto otázku bude hľadať odpovede finančná konferencia MoneyFest, ktorá sa uskutoční 29. októbra v Bratislave. Finsider, ako partner konferencie, umožňuje všetkým čitateľom získať vstupenky so zľavou 20 percent. Stačí ich pri kúpe zadať kód FINSIDER20.

Vstupenky si môžete zakúpiť na tejto stránke

(PR)

Dve finančné asociácie vlani dosiahli výnosy prevyšujúce milión eur
(Inzercia)

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: