Energetický sektor sa stáva čoraz viac závislým od výsledkov amerických prezidentských volieb, zatiaľ čo zlato úspešne láme rekordy. Podľa prognózy Saxo Bank pre štvrtý štvrťrok veľký vplyv na budúci vývoj cien energií  bude mať to, kto sa stane prezidentom USA.


Ole Hansen, vedúci komoditnej stratégie Saxo Bank, upozorňuje, že energetický sektor bude pozorne sledovať, ako dopadnú prezidentské voľby v USA. Kým Trumpova prorastová politika by mohla zvýšiť produkciu a tým znižovať ceny energií, vítazstvo Kamaly Harrisovej by znamenalo väčšie zameranie na obnoviteľné zdroje energie a elektrické vozidlá, čo by vyžadovalo veľké množstvá priemyselných kovov, akými sú meď, lítium alebo striebro.

Zároveň sa Hansen domnieva, že investície do drahých kovov, najmä zlata, budú úspešné bez ohľadu na výsledok v USA. Výrazné nekryté vládne výdavky, obchodné vojny medzi USA a Čínou, alebo vysoká inflácia by mohli posilniť dopyt po bezpečných aktívach, medzi ktoré patrí zlato. Cena zlata by preto mohla v roku 2025 dosiahnuť až psychologickú hranicu 3 000 dolárov za uncu.

Rovnako by mohlo rásť aj striebro, ktoré má potenciál dosiahnuť hodnotu 40 dolárov za uncu. Kombinácia stabilizujúcich sa priemyselných kovov a dopytu po obnoviteľných energiách môže prispieť k pozitívnemu výhľadu pre drahé kovy.

Na druhej strane, cena ropy Brent sa v súčasnosti pohybuje v pásme okolo 70 dolárov za barel. Ole Hansen poznamenáva, že kombinácia nízkeho dopytu, najmä v Číne, a robustného rastu produkcie mimo OPEC+ pravdepodobne obmedzí rast cien ropy v nasledujúcich mesiacoch. Aj keď sa ropný trh ukázal byť odolný voči poklesu cien, pravdepodobná recesia v USA v roku 2025 zostáva veľkou otázkou.

O. Hansen taktiež zdôraznil stabilizujúci sa dopyt po medi, ktorá hrá kľúčovú úlohu v energetickej transformácii. Napriek poklesom, ktoré zaznamenala meď v polovici roka, záujem o tento kov narastá v súvislosti s rozšírením obnoviteľných energií a činností spojených s umelou inteligenciou.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: