Európska centrálna banka (ECB) dnes znížila základnú úrokovú sadzbu o 0,25 percentného bodu na 4,25 percenta. Urobila tak potom, ako sa inflácia v eurozóne vrátila na nižšie úrovne. Vyššími úrokmi totiž centrálna banka bojovala práve proti vysokej inflácii.


Makroekonomický analytik Slovenskej sporiteľne Marián Kočiš upozorňuje, že nová ekonomická prognóza ukázala, že ECB počíta s vyššou infláciu ako pri jarnej prognóze, no zároveň sa zvýšil odhad ekonomického rastu.

„Znamená to, že aj sadzby ostanú zvýšené dlhší čas, resp. že dynamika uvoľňovania monetárnej politiky bude nižšia a to najmä kvôli vyššiemu odhadu inflácie a odolnejšej ekonomike. Z nášho pohľadu bude ECB aj naďalej voliť opatrnejší postup a vo svetle novej prognózy možno očakávať, že je pravdepodobnejšie, že do konca roka 2024 uvidíme ešte dve zníženia, celkovo na úrovni 0,5 %,“ vraví M. Kočiš.

Sadzby bude podľa neho ECB znižovať postupne a predvídateľne. Rada guvernérov ECB sa bude rozhodovať na základe prichádzajúcich dát z ekonomiky.

„Rada guvernérov je odhodlaná zabezpečiť včasný návrat inflácie na cieľovú úroveň 2 % v strednodobom horizonte. Menovopolitické sadzby bude udržiavať na dostatočne reštriktívnej úrovni dovtedy, kým to bude nevyhnutné na dosiahnutie tohto cieľa,“ uviedla ECB.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: