J.P. Morgan Asset Management vydala svoje dlhodobé trhové predpoklady (LTCMA) na rok 2025, ktoré ponúkajú výhľad na výnosy a riziká pre rôzne triedy aktív v horizonte 10 až 15 rokov. Tieto predpovede, určené najmä pre inštitucionálnych investorov a klientov s vysokým čistým majetkom, sú kľúčovým nástrojom na orientáciu v investičných rozhodnutiach v čase narastajúceho geopolitického napätia, technologických zmien a zvýšených kapitálových investícií.


(Inzercia)

Podľa tejto správy sa očakáva, že ročný výnos pre štandardné 60/40 portfólio akcií a dlhopisov bude v najbližších 10 až 15 rokoch na úrovni 6,4 %. Tento údaj predstavuje mierny pokles oproti minuloročným očakávaniam, no stále ostáva nad dlhodobým priemerom. Správa zdôrazňuje, že investori môžu tento výhľad zlepšiť, ak budú využívať aktívnu správu a zapoja alternatívne aktíva. Významný nárast kapitálových investícií, technologický pokrok, najmä v oblasti umelej inteligencie a automatizácie, a fiškálna aktivita sú podľa správy hlavnými faktormi zlepšenej dlhodobej prognózy rastu.

John Bilton, riaditeľ globálnej stratégie pre viacero aktív v J.P. Morgan Asset Management, uviedol, že výsledky tohtoročných predpovedí podčiarkujú dôležitosť aktívnej správy a alternatívnych aktív pri dosahovaní nadpriemerných investičných ziskov a diverzifikácie. Bilton zdôraznil, že investori by mali zvážiť zaradenie aktív, ktoré môžu odolávať inflačným šokom a fiškálnym rizikám, pričom dlhopisy budú naďalej kľúčovým nástrojom na diverzifikáciu portfólia.

Dr. David Kelly, hlavný globálny stratég spoločnosti J.P. Morgan Asset Management, uviedol, že globálna ekonomika vstupuje do novej éry, ktorú charakterizujú vyššie verejné výdavky, zvýšené kapitálové investície a silnejší hospodársky rast. Napriek očakávaniam mierne vyššej inflácie v porovnaní s obdobím pred pandémiou je jej východisková úroveň nižšia ako minuloročné prognózy, čo vedie k nižším dlhodobým inflačným očakávaniam. Vyššie úrokové sadzby by zároveň mali podporiť silné výnosy z dlhopisov.

Predpovede pre technologický sektor sú tiež optimistické, pričom umelá inteligencia je považovaná za jeden z hlavných faktorov budúceho hospodárskeho rastu. Umelá inteligencia má podľa správy potenciál zvýšiť ročný rast vyspelých trhov o 20 bázických bodov. Tento odhad môže byť dokonca konzervatívny, vzhľadom na transformačný potenciál technológie. Predpokladá sa, že umelá inteligencia bude podporovať vyšší rast tržieb a marží, najmä u veľkých amerických spoločností.

Napriek niektorým miernym zníženiam v očakávaných výnosoch, ako napríklad pri akciách veľkých amerických spoločností, ktoré majú priniesť 6,7 % oproti minuloročným 7,0 %, správa stále predpokladá silné výnosy pre globálne akciové trhy. Globálne akcie majú vyniesť 7,1 % v dolárovom vyjadrení, pričom trhy mimo USA majú výhodnejšie cyklické východiská a môžu profitovať z posilnenia miestnych mien. Očakávaný výnos pre rozvíjajúce sa trhy sa odhaduje na 7,2 %, s miernym poklesom kvôli nižším rastovým očakávaniam v Číne.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: