Maximálna dávka za dva týždne otcovskej dovolenky od januára stúpne zo súčasných 900 eur na niečo málo cez 987 eur. Najvyššia dávka sa určuje pomocou maximálneho denného vymeriavacieho základu, ktorý ovplyvňuje priemerná mzda dva roky dozadu. Od januára sa bude určovať podľa priemerného zárobku z minulého roka, ktorý dosiahol úroveň 1 430 eur. Maximálny denný vymeriavací základ tak stúpne zo súčasných 85,7425 eura na 94,0274 eura.


Otcovská dovolenka po narodení dieťaťa je v podstate čerpanie časti materskej. Žiadne dni navyše ľudia od štátu nezískajú. Otcovia si môžu rozdeliť štandardnú 28-týždňovú materskú na dve časti. Na dva týždne, kedy budú poberať takzvané otcovské, a 26 týždňov, kedy môžu čerpať materskú.

To zároveň znamená, že dávka na otcovskej dovolenke sa počíta rovnako ako na materskej. Jej výška závisí od toho, koľko otec zarába alebo z akého vymeriavacieho základu platí odvody. Otcovské je pritom vždy na úrovni 75 percent vymeriavacieho základu. Napríklad ak otec zarobí v priemere 1 751 eur mesačne, za dva týždne dostane viac ako 600 eur.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: