Sieť s rýchlym občerstvením McDonald’s sa ocitla pod drobnohľadom po prepuknutí nákazy baktériou E. coli, ktorá sa objavila v niektorých jeho prevádzkach v USA. Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) zaznamenalo 49 prípadov v desiatich štátoch, pričom v desiatich prípadoch bola nevyhnutná hospitalizácia a jeden človek zomrel. Spoločnosť reagovala stiahnutím hlavných ingrediencií pre hamburger Quarter Pounder z dotknutých štátov a prebieha vyšetrovanie na zistenie presného zdroja kontaminácie. Ako pravdepodobný zdroj nákazy bola označená cibuľa.
Podľa CDC sa počet nakazených pravdepodobne ešte zvýši, keďže mnohí ľudia nemusia vyhľadať lekársku pomoc a symptómy baktérie sa môžu objaviť aj po niekoľkých dňoch až týždňoch.
„Opatrnosť spotrebiteľov môže viesť k zníženiu návštevnosti reštaurácií McDonald’s, kým sa problém nevyrieši. Quarter Pounder, spolu s Big Macom, je hlavným zdrojom tržieb pre McDonald’s, keďže tvoria približne 70 % tržieb z predaja jedla na najväčších trhoch,“ uviedla Charu Chanana, vedúca stratégie fixných príjmov v Saxo Bank.
Situáciu McDonald’s niektorí prirovnávajú k prípadu spoločnosti Chipotle, ktorá čelila podobnej kríze v roku 2015. Vtedy to malo vážne následky na jej tržby a reputáciu, čo spôsobilo dlhodobý pokles cien akcií. Na rozdiel od Chipotle, ktorá nemala centralizovanú kuchyňu, McDonald’s už identifikoval problém u konkrétneho dodávateľa, čo by mohlo urýchliť jeho riešenie.
Okrem možného poklesu návštevnosti a predaja môže McDonald’s čeliť aj dlhodobým následkom, vrátane poklesu ceny akcií, ak sa počet nakazených bude zvyšovať. Ostatné siete rýchleho občerstvenia, ako Wendy’s či Shake Shack, by mohli z tejto situácie profitovať a prilákať zákazníkov, ktorí sa McDonald’s rozhodnú dočasne vyhýbať.
Prečítajte si ďalšie články na túto tému: