Ministerstvo práce chce obmedziť krátenie opatrovateľského príspevku. „Môžem už teraz oznámiť, že zrušíme krátenie opatrovateľského príspevku pre opatrovateľov v dôchodkovom veku a v prípade opatrovateľov v ekonomicky aktívnom veku buď krátenie výrazne obmedzíme cez zvýšenie príjmovej hranice odkázanej osoby, alebo historicky po prvýkrát tiež zrušíme,“ uviedol minister práce Erik Tomáš (Hlas-SD). O opatrení aktuálne rokuje s ministerstvom financií.


Základná výška opatrovateľského príspevku pri opatrovaní jednej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím (ŤZP) je 615,50 eura. Výška opatrovateľského príspevku pri opatrovaní dvoch alebo viacerých osôb s ŤZP je suma na úrovni 818,60 eura. Sumy sa znížia, ak je príjem fyzickej osoby s ŤZP vyšší ako 2-násobok sumy životného minima, alebo je opatrovanou osobou s ŤZP nezaopatrené dieťa a príjem osoby s ŤZP prevyšuje 3-násobok sumy životného minima.

Systém opatrovateľských príspevkov bude fungovať už len dočasne, keďže k 1. januáru 2026 začne platiť reforma financovania sociálnych služieb, ktorá prinesie zásadné zmeny. Po novom odkázaná osoba dostane už len jeden komplexný príspevok na odkázanosť a ona sa rozhodne, či ho použije na opatrovanie v domácom prostredí alebo v pobytovom zariadení.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: