Hoci od augusta tohto roka platí, že majitelia malých vozidiel s elektrickým pohonom majú povinnosť uzatvoriť si povinné zmluvné poistenie (PZP), väčšiny sa táto povinnosť netýka. Upozorňuje na to poistná analytička Swiss Life Select Erika Šabíková.


„Je to preto, že nová legislatíva sa vzťahuje iba na tie e-bicykle, e-kolobežky, golfové vozíky, troj- či štvorkolky, ktorých maximálna konštrukčná rýchlosť je vyššia ako 25 kilometrov za hodinu, alebo ktoré majú viac ako 25 kilogramov a zároveň dosahujú rýchlosť viac ako 14 kilometrov za hodinu. Väčšina elektrobicyklov a elektrokolobežiek má však od výrobcu zvyčajne obmedzenú rýchlosť do 25 kilometrov za hodinu, takže sa na ne povinnosť PZP nevzťahuje,“ vysvetľuje E. Šabíková.

Povinne poistené nebudú ani tie, ktoré si ľudia môžu požičať vo väčšine slovenských miest. „Ak však vaše elektrické vozidlo predsa len spĺňa vyššie uvedené parametre oplatí sa uzatvoriť si PZP ešte dnes. Novela zákona totiž zvýšila aj pokuty za jazdu bez PZP a to na 50 až 5 000 eur. Pritom poistenie malých vozidiel s elektrickým pohonom stojí len 20 či 40 eur ročne,“ upozorňuje analytička.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: