Počas prvých piatich mesiacov stúpol medziročne počet firemných bankrotov o 9 percent. Podľa odborníkov by si predovšetkým malé a stredné firmy mali dávať pozor na tok hotovosti, keďže nečakaný výpadok príjmov pre ne môže byť fatálny.


„V prvých piatich mesiacoch tohto roka bolo vyhlásených 131 konkurzov, čo je o 9,17 percenta viac než v rovnakom období roku 2023 (120 konkurzov). Počet povolených reštrukturalizácií sa za rovnaké obdobie nezmenil – 6 ich bolo v roku 2024 aj 2023. Verejnú preventívnu reštrukturalizáciu nevyužila ani jedna firma, ktorej hrozí úpadok,“ povedala hlavná analytička CRIF – Slovak Credit Bureau Jana Marková.

Podľa nej zhoršujúcu sa kondíciu slovenských firiem potvrdzujú aj ďalšie štatistiky. V posledných dvanástich mesiacoch bolo vyhlásených 333 konkurzov, čo je o 15,63 percenta než v rovnakom období predtým. Počet reštrukturalizácií zase stúpol o 31,25 percenta.

„S aktuálnymi vysokými úrokovými sadzbami a rastom nominálnych miezd vyvolaným infláciou sa obchodné subjekty ocitajú pod tlakom, čo môže viesť k finančným problémom a ďalšiemu nárastu konkurzov a zániku firiem,“ uvádza v aktuálnej analýze Inštitút pre stratégie a analýzy.

Do problémov sa podľa CRIF – Slovak Credit Bureau môžu dostať ľahko najmä malé a stredné podniky, ktoré nemajú detailný prehľad o toku hotovosti. Práve to patrí medzi najčastejšie príčiny, prečo nie sú malé a stredné podniky schopné splácať svoje dlhy.

„Riadeniu cash flow by mali podniky venovať naozaj veľkú pozornosť. Môže sa stať, že podnik má nedostatočné cash flow, čo nezistí ihneď, ak nevedie prehľad o toku hotovosti, a ľahko sa tak môže dostať do obrovských problémov, pretože náklady spoločnosti stále rastú, tie sa nevytratia,“ tvrdí Marie Pomykalová, Head of Operations spoločnosti Bibby Financial Services, ktorá sa špecializuje na financovanie firiem.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: