Vláda zvažuje, že zdaní bankové prevody. Informoval o tom Denník E. Daň by sa mala platiť pri posielaní peňazí na iný účet, pri platbe kartou ale aj pri výbere z bankomatu.


Novú daň tak pocítia aj všetci penzisti, ktorí dostávajú dôchodok na účet. Do banky pritom už chodí dôchodok väčšine penzistov. Bývalý generálny riaditeľ Sociálnej poisťovne Michal Ilko v rozhovore pre Finsider minulý rok v januári povedal, že bezhotovostne dostáva dôchodok asi milión ľudí.

Ak by vláda a parlament schválili zavedenie novej dane, znamenalo by to, že penzisti, ktorí dostávajú dôchodok na účet, budú pravdepodobne z platieb kartou, výberov peňazí či pri ich posielaní na iný účet platiť daň.

Aj keď zatiaľ nie je známe, aká bude výška dane, vláda sa podľa Denníka E inšpirovala v Maďarsku. Tam daň pri platbách kartou a bezhotovostných prevodoch dosahuje 0,3 percenta z transakcie a pri výbere hotovosti z bankomatu je na úrovni 0,6 percenta. Od augusta sa navyše sadzba dane zvýši na 0,6 percenta pri platbách a na 0,9 percenta pri výberoch.

Túto daň majú pritom platiť banky, firmy ale aj ľudia. Podľa Denníka E má daň pri výberoch do 360 eur znášať banka, ale len dvakrát mesačne. Ak niekto bude potrebovať vyberať viac peňazí, už bude musieť sám zaplatiť daň.

Ministerstvo financií nepotvrdilo ani nevyvrátilo prípravu tejto dane.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: