Už o tri mesiace budú všetky banky na Slovensku povinné prijímať okamžité SEPA platby. Finančné prostriedky budú po novom na účet príjemcu pripísané v priebehu niekoľkých sekúnd, čo skráti obvyklý čas trvania bežných bankových transakcií. Zjednotenie poskytovania okamžitých platieb je súčasťou nariadenia o SEPA okamžitých platbách, ktoré zavádza povinnosť plošného prijímania týchto platieb v eurozóne od 9. januára 2025. Informovala o tom Slovenská banková asociácia (SBA).


Zavedenie povinnosti sa dotkne všetkých bánk v eurozóne, ktoré musia byť schopné prijímať okamžité platby najneskôr do januára 2025, zatiaľ čo povinnosť ich odosielať nadobudne platnosť v októbri toho istého roka. Banky v krajinách mimo eurozóny majú na splnenie tejto povinnosti čas do roku 2027. Podľa nariadenia poplatky za okamžité platby nesmú byť vyššie ako poplatky za bežné SEPA platby rovnakého typu.

„Okamžité platby umožňujú klientom bánk realizovať rýchle a bezpečné bezhotovostné úhrady. Prostredníctvom nich môžu uskutočniť národné aj cezhraničné platby v eurách elektronickou formou kedykoľvek a kdekoľvek vďaka nepretržitej dostupnosti bankového systému,“ povedal Marcel Klimek, výkonný riaditeľ Slovenskej bankovej asociácie. Dodal tiež, že okamžité platby majú potenciál konkurovať hotovosti vďaka svojim výhodám a lepšiemu prehľadu o cash-flow manažmente.

Na Slovensku začali ponúkať okamžité platby tri najväčšie banky ešte v roku 2022. Aktuálne ich poskytuje sedem bánk. Podľa údajov Národnej banky Slovenska sa v roku 2023 uskutočnilo 39 miliónov okamžitých SEPA platieb v hodnote 11,2 miliardy eur. V poslednom štvrťroku minulého roku ich podiel na na celkovom počte SEPA platieb na Slovensku dosiahol 14,3 %. Na začiatku roka 2024 to bolo už 14,92 %.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: