V prvom polroku tohto roku na Slovensku zbankrotovalo 4 688 dlžníkov. Až 64 percent z toho tvorili muži. Informovala o tom spoločnosť CRIF – Slovak Credit Bureau.


Osobný bankrot využívajú predovšetkým ľudia so základným a stredoškolským vzdelaním. V prvom polroku tvorili až 97 percent všetkých ľudí, ktorí tento inštitút využili. Najväčší dlžníci sú pritom ľudia v produktívnom veku – tridsiatnici a štyridsiatnici.

V júni využilo osobný bankrot 850 občanov, z čoho bolo 554 mužov a 296 žien. Najmladším bankrotujúcim bolo 18-ročné dievča. V apríli pritom medzi bankrotujúcimi bol aj 12-ročný chlapec. Podľa CRIF v oboch prípadoch platí, že si dlh nespôsobili sami svojou neuváženou činnosťou, ale zdedili ich po poručiteľoch.

„Z 850 dlžníkov si formu konkurzu zvolilo vyše 98 %, čo je presne 835 občanov. Zvyšných 15 sa rozhodlo pre splátkový kalendár. Pre nepoctivý zámer boli zrušené 4 oddlženia a do Registra diskvalifikácií pribudlo z toho istého dôvodu 5 dlžníkov,“ uviedla hlavná analytička CRIF Jana Marková.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: