Blížiace sa olympijské hry v Paríži majú podľa správy Allianz priniesť významné ekonomické a spoločenské výhody pre Francúzsko. S prísľubom zvýšenia HDP o 10 miliárd eur a rekordného prílevu turistov, Paríž očakáva pozitívne dopady nielen na miestnu ekonomiku, ale aj na zdravie obyvateľov.


Olympijské hry tradične inšpirujú k fyzickej aktivite. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie pomáha pravidelný pohyb predchádzať neprenosným ochoreniam a zlepšovať duševné zdravie. Správa Allianz zdôrazňuje, že až 23,7 % dospelých v USA a 45 % v EÚ sa pravidelne nehýbe. Paríž 2024 má potenciál tento trend zvrátiť, najmä iniciatívou zaviesť denné 30-minútové cvičenie pre 4,2 milióna žiakov francúzskych základných škôl.

Moderné olympijské hry sa stali platformou na podporu rodovej rovnosti. Výskum ukazuje, že šport výrazne zvyšuje sebadôveru žien a ich kariérne úspechy. Celkovo až 94 % žien na najvyšších manažérskych pozíciách má podľa Allianzu za sebou športovú minulosť, čo podčiarkuje hlboký vplyv športu na rozvoj vodcovstva. Paríž 2024 tiež stanovuje nové kritériá udržateľnosti, s cieľom znížiť uhlíkovú stopu o viac ako polovicu oproti Londýnu 2012 a Riu 2016. Využitím 95 % existujúcej infraštruktúry a ekologických riešení, ako je podzemný vodný chladiaci systém, hry demonštrujú záväzok k ekologickým inováciám.

Olympiáda 2024 bude využívať generatívnu umelú inteligenciu (GenAI) na zlepšenie hodnotenia športovcov a bezpečnosti účastníkov. Pokročilé sledovacie systémy a technológia „digitálneho twinningu“ umožnia podľa Allianzu optimalizovať miesta konania hier, čím sa zlepší celkový zážitok pre športovcov aj verejnosť.

Očakáva sa, že Paríž 2024 zvýši HDP Francúzska o 10 miliárd eur, pričom cestovný ruch prispeje sumou 1,8 miliardy eur. Prílev turistov by mal dosiahnuť rekordných 95,2 milióna návštevníkov. Organizovanie hier tiež podnieti investície do infraštruktúry a verejných projektov, z čoho budú profitovať miestne malé a stredné podniky.

Investície do infraštruktúry, vrátane 4,4 miliardy eur do rôznych projektov a ďalšie 3 miliardy eur na bezpečnosť, zlepšia kvalitu života v Paríži. Výstavba nových liniek metra a premena olympijskej dediny na nízkouhlíkovú štvrť prinesie dlhodobé benefity pre obyvateľov.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: