Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC) upozorňuje, že za posledné dva mesiace náklady na výrobu pečiva, chleba ale i koláčov a cestovín, stúpli opäť v dvojciferných číslach. Pekárom tak podľa SZPCC nezostáva iné ako znova zvýšiť odbytové ceny a pokryť zvýšené náklady.
Za posledné necelé dva mesiace vzrástla cena múky zo 420 eur na 550 eur za tonu, čo predstavuje nárast o 31 percent. Ceny olejov, droždia či prípravkov z múky vzrástli o 25 percent. Ceny obalového materiálu sú vyššie priemerne o 25 percent.
Logistické náklady, predovšetkým z dôvodu stúpajúcich cien pohonných hmôt, vzrástli o pätinu. Ak by tieto nárasty pekári, cukrári či cestovinári do cien nepremietli, museli by podľa zväzu pristúpiť k prepúšťaniu zamestnancov či zatváraniu svojich prevádzok.
Prečítajte si ďalšie články na túto tému: