Viac ako 1 500 pracovníkov chýba pekárom na Slovensku. Ak by sa zopakovala chrípková epidémia ako v minulom roku, museli by pristúpiť k ešte výraznejšiemu obmedzovaniu dodávok ako počas minuloročnej chrípkovej sezóny. Upozornila na to Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC), ktorý navrhuje vláde riešiť zdanenie práce u výrobcov základných potravín, najmä príplatkov za prácu v noci, cez víkendy a štátne sviatky.

„V tomto roku sa našťastie nezopakovala situácia z predvianočného obdobia roka 2023, kedy pre dopady masívnych odchodov pracovníkov do predčasného dôchodku a pre silnú epidémiu respiračných ochorení museli mnohé pekárne odmietať objednávky a rušiť pracovné zmeny, lebo nedokázali zabezpečiť personál. Nemôžeme sa na to však každú jeseň a jar spoliehať. Štát síce výrazne zvyšuje minimálnu mzdu, ale zo zvýšených príplatkov za prácu v noci, cez víkendy a sviatky si berie späť stále viac ako polovicu. Táto situácia nie je dlhodobo udržateľná, ak chceme mať na Slovensku stabilizované ceny potravín. Náklady na prácu tvoria v pekárskom sektore cez 50 percent,“ povedal predseda predstavenstva SZPCC Milan Lapšanský.

Sektor pekárov, cukrárov a cestovinárov je vôbec najväčším zamestnávateľom v slovenskom potravinárstve, kde dáva prácu viac ako tretine všetkých zamestnancov. Len samotný Zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov má cez 520 členov zo všetkých okresov krajiny a zastupuje viac ako 12 200 pracovníkov od remeselných, cez stredné až po priemyselné pekárne.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: